Кламер БГ - Новини: Съдът пак върна делото за Царските конюшни

Съдът пак върна делото за Царските конюшни

България

|
Четв, 17 Ян 2019г. 16:56ч.
Съдът пак върна делото за Царските конюшни

Делото за продажбата на Царските конюшни в София, по което обвиняем е бившият областен управител Веселин Пенев, за трети път катастрофира в съда. В четвъртък специализираният съд го върна на прокуратурата с критики за допуснати нарушения.

Според съда има нарушение при предявяването на обвинението на бившия областен управител. То е направено от прокурор от градската прокуратура (СГП) вместо от специализираната.

Разследването срещу Пенев бе започнато от СГП, но материалите така и не влязоха в съда. Междувременно парламентът прие промяна в НПК, според която делата срещу висши чиновници се гледат от спецсъда. Така материалите бяха прехвърлени.

Пенев е обвиняем за безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Според разследващите той е продал имота под Царските конюшни на столичния бул. "Дондуков" на частна фирма срещу 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена била 10 989 000 лв.

Имотът от 7,4 дка бил разделен на три части и така било избегнато задължителното разрешение от правителството, когато се продава терен за над 500 хил. лв.

Пенев има обвинения и за наемане на скъп автомобил, както и за продажба на апартамент.

Делото срещу него бе внесено за първи път в съда още в началото на 2017 г. и досега не е започнало. Самият Пенев твърди, че държавата не е била ощетена от сделката, защото там не можело да се строи.

"Когато аз бях студент, три пъти нямахме право да се явяваме на изпит, един път имахме право на поправка и след това отивахме да презаписваме годината. Прокуратурата има право да се явява многократно, така че колко пъти ще й върне делото съдът няма как да предвидим", заяви адвокатът на Пенев Менко Менков. Според него поредното отлагане не е в полза на клиента му, тъй като той не може да получи правосъдие.

"Съществува изобилна документация, включително и от Столична община, че правото на строеж върху тези т.нар. продадени декари е напълно изчерпано, до последния милиметър. Т.е. продадена е една гола собственост. Лично аз никога не бих си купил подобно нещо, дори и за 1 лв.", каза още Менков.

mediapool.bg