Кламер БГ - Новини: Съдът отмени заменка на сина на Гриша Ганчев

Съдът отмени заменка на сина на Гриша Ганчев

България

|
Четв, 01 Окт 2020г. 08:55ч.
Съдът отмени заменка на сина на Гриша Ганчев

Контролираната от сина на Гриша Ганчев - Данаил, фирма "Литекс пропърти" загуби окончателно дело за собствеността върху земята на ученическия лагер в Шабла.

Снимката е илюстративна

"Литекс пропърти" придоби 10 декара в местността "Шабленски пясъци" след заменка от 2005 г., но сега губи имота.

Причината - според съдебното решение към момента на извършване на заменката имотът не е бил собственост на Националното управление по горите, а на Министерството на образованието и науката. Т.е. Националното управление по горите не е имало право да се разпорежда с този имот и следователно да го заменя, съобщи "Сега".

Това става ясно от определение на Върховния касационен съд, с което съдът не е допуснал жалбата на "Литекс пропърти" срещу решението на долната инстанция в полза на просветното министерство.

Така приключва продължилата няколко години съдебна сага за защита на имота.

Документите по делото онагледяват поредица от интересни прехвърлителни сделки със спорния имот. Теренът от 10 декара е станал собственост на частното дружество "Джитрейд" ЕООД на 3 юни 2005 г. в резултат от сключена заменка с управлението по горите. Месец по-късно - на 18 юли 2005 г., "Джитрейд" е продал имота на друга фирма - "Лийдър". През 2010 г. въпросната "Лийдър" е внесла имота в Шабла като непарична вноска в капитала на "Литекс пропърти".

Впоследствие се оказва, че този имот изобщо не е бил част от горския фонд. Броени месеци преди да бъде заменен, правителството е взело решение да прехвърли имота в учредяващото се ново държавно дружество "Ученически отдих и спорт" под шапката на просветното министерство.

"Ученически отдих и спорт" е учредено на 24 януари 2005 г., а лагерът в Шабла с 38 бунгала и четири други постройки е включен в капитала му. В това решение на кабинета лагерът е посочен с по-малка квадратура и това е един от аргументите "Литекс Пропърти" да претендира, че е собственик на този имот.

В хода на съдебното дело Окръжният съд в Добрич установява, че още преди 1990 г. имотът е трайно ограден с телена ограда, обхваща територия от 10,373 дка и в този вид е нанесен в първия кадастрален план на района, одобрен през 2002 г.

Съдът установява още, че бунгалата са застроени на територията на целия имот, включително по границите му, и приема, че волята на Министерския съвет през 2004 г. е била да внесе в капитала на дружеството целия лагер, а не обособена част от него с площ от 5 дка.

Тъй като разпореждането от страна на държавата в полза на Министерството на образованието и науката е отпреди заменката, договорът за замяна и последвалите сделки нямат вещнопрехвърлително действие, решава съдът.

mediapool.bg