Кламер БГ - Новини: Съдът остави в ареста обвинения в тероризъм бивш борец

Съдът остави в ареста обвинения в тероризъм бивш борец

България

|
Пет, 03 Юли 2020г. 18:06ч.
Съдът остави в ареста обвинения в тероризъм бивш борец

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който прокуратурата обвини в терористично престъпление извън България.

Според съда по делото са събрани достатъчно данни, че той е участвал в бойни действия в Сирия. Освен това има опасност на свобода да се укрие или да извърши друго престъпление.

Данни да е участвал в подготовка на терористични нападения у нас няма.

"Явно със съда сме чели различни дела", коментира адвокатът на Абдулкадер Иво Найденов.

"Казвам го категорично, защото в нито едно в свидетелските показания тази теза, която изложи пред вас съда, аз не я прочетох, нито един от тези свидетели не е коментирал, не знае Мохамед да е участвал в каквито и да било военни действия и въобще да е бил част от някаква групировка. Това не знам къде е прочетено, но не е от тия материали, които ги четохме ние двамата с него".

Найденов добави, че постоянният арест ще бъде обжалван пред Апелативния специализиран път.

Според прокуратурата юношеският шампион по борба Мохамед Абдулкадер е вербуван от баща си, за да се присъедини към терористична организация в Сирия. От 2015 г. до момента той няколко пъти е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

Роднините на Мохамед Абдулкадер обаче не вярват във вината му.

Преди 13 дни 21-годишният Мохамед Абдулкадер и майка му Анелия се прибират от Турция, където са направили опит да се установят и работят.

"Защо не са ги задържали на границата", пита сестрата на майката Виолета Петрова, в чието жилище е извършен арестът.

"Ние също бяхме в някакъв шок, когато седнаха да ни разпитват. Тогава ни казаха, че ни обвиняват, че моят племенник може да е терорист и специално за тази 2016, в която го обвиняват, в това няма нищо вярно, на тези години, вие вярвате ли синът ви да стреля? Вие знаете ли какъв кошмар е в Сирия, какво са преживели те, за да излязат от тази война, да се махнат от там, заради някакви снимки, които момчето е качило във Фейсбук и затова са станали всичките тези проверки. Изобщо не сме се чували, телефоните ни бяха конфискувани", каза Петрова пред БНР.

Снимките с оръжия и пред танкове са тийнейджърска хвалба, твърдят от семейството.

Дългогодишният му треньор по борба Николай Дачев също се съмнява във вината му.

"За мен обвинението на Мохамед Абдулкадер за участие в терористично престъпление зад граница е пълна измислица. Това дете не е никакъв терорист и фактът, че го свързват с баща му не го прави терорист", каза Дачев пред бТВ.

Той каза, че познава Мохамед като добро и отговорно момче, винаги стриктно в тренировките.

mediapool.bg