Кламер БГ - Новини: Съдът окончателно оправда двама полицаи за смъртта на арестанта Куцаров

Съдът окончателно оправда двама полицаи за смъртта на арестанта Куцаров

България

|
Ср, 13 Март 2019г. 17:37ч.
Съдът окончателно оправда двама полицаи за смъртта на арестанта Куцаров

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда двамата бивши служители на ГДБОП Ирен Вълев и Божидар Проданов, обвинени за смъртта на Пламен Куцаров. Той почина в бус на МВР, след като бе арестуван през 2009 г., докато го транспортираха от Института по психология на МВР към сградата на бул. "Черни връх", където тогава се помещаваше ГДБОП. Сега в същата сграда се помещава ДАНС.

Вълев и Проданов бяха обвинени в причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на служебните си задължения. Те бяха арестувани за кратко, а след това освободени.

Медицинските експертизи установиха, че Куцаров е умрял от задушаване, причинено от притискане или от внезапна сърдечна смърт. Прокуратурата твърдеше, че е починал от задушаване в резултат на белезниците и упражненото насилие от страна на полицаите. Куцаров имаше различни наранявания по тялото, както и неразграден амфетамин в стомаха, за който не стана ясно как е погълнал.

Делото се проточи и първата инстанция оправда Вълев и Проданов 8 години след смъртта на арестанта. Решението на Софийския градски съд бе, че двамата нямат вина. То бе потвърдено от апелативния съд, а сега и от ВКС.

Не е установено каквото и да е действие или бездействие на Вълев или Проданов, което да е допринесло за смъртта на арестанта, пише в окончателното съдебно решение.

Съдът се позовава на експертни заключения, че нараняванията на Куцаров няма как да доведат до фаталния резултат.

"Цялостното провеждане на специализираната полицейска операция, макар да търпи критики във връзка с реализацията ú, е извън инкриминираното по делото поведение на двамата подсъдими и касае действия и на значителен брой други лица. Участието на подсъдимите представлява само един твърде кратък епизод от цялата операция, състоящ се в конвоиране на задържано в рамките на операцията лице, по отношение на което поначало могат да бъдат приложени помощни средства, каквито са белезниците", се казва в решението.

mediapool.bg