Кламер БГ - Новини: Съдът компенсира пострадали от НАП лийкс със 100 лв.

Съдът компенсира пострадали от НАП лийкс със 100 лв.

България

|
Вт, 30 Юни 2020г. 16:39ч.
Съдът компенсира пострадали от НАП лийкс със 100 лв.

Символични обезщетения за причинения стрес и тревога на гражданите от изтичането на личните им данни от Националната агенция за приходите в случая НАП лийкс от лятото на 2019 г. присъди Административен съд – София град.

Решенията подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Обезщетения от по 200 лева бяха присъдени на 7 лица срещу НАП за вреди от допускане на неправомерното разгласяване на личните им данни. Това са първите решения от поредица от 160 заведени дела срещу НАП, съобщи пред Mediapool адв. Ивайло Юруков, който води делата. Първоначално те са подадени като групов иск, но впоследствие се наложило да се гледат отделно.

Проблемът е, че съдът е присъдил ищците да заплатят по 100 лв. разноски по делото на НАП за юрисконсулт пред първа инстанция.

Така реално пострадалите ще получат по 100 лв. плюс 10 лв. държавна такса, ако решението бъде потвърдено на следващата инстанция.

"Очаква се от НАП да не са съгласни с тези обезщетения и да обжалват решенията, доколкото провежданата от тях до момента линия на защита по делата се характеризира с пълно отричане на правата на гражданите да получат обезщетение за тяхното бездействие за въвеждане на ефективни мерки за защита на личните им данни", посочва адв. Юруков.

На първа инстанция съдът приема, че "техническата уязвимост на информационната система на НАП е довела до нерегламентирано разкриване и разпространение на личните данни на ищеца, а това е следствие от неприлагането на подходящи мерки за защита". Съдът счита, че бездействието на НАП е незаконосъобразно.

От друга страна, благодарение на свидетелските показания на дъщерята на жалбоподателката съдът е установил, че майка й е изживяла "стрес, безпокойство, тревожност, причинен й е психически тормоз и негативни емоции", поради което са настъпили морални и емоционални вреди.

Съдът обаче е намалил претендираното обезщетение от 1000 лв. на 200 лв., от които трябва да се удържат 100 лв. разноски.

6 от 7-те жалбоподатели, за които съобщава адв. Юруков, са отказали да обжалват ниския размер на обезщетението, защото има опасност разноските им по делото да надхвърлят размера на обезщетението.

През 2019 г. НАП беше разтърсена от най-големия скандал в историята на службата – хакерската атака, която доведе до изтичането на личните данни на около 5 млн. българи. Заради проблема агенцията отнесе глоба от 5.1 млн. лв. от Комисията за защита на личните данни. Заради теча на информация изгоряха ИТ шефовете в службата, но изпълнителният директор Галя Димитрова така и не подаде оставка.

Парламентарна комисия по случая установи, че вреда има, но не и виновни в НАП. В същото време, прокуратурата обвини трима души за хакерската атака – 20-годишният тогава компютърен специалист Кристиян Бойков, шефът на фирмата "ТАД-Груп" Иван Тодоров и търговският директор на дружесвото Георги Янков. Бойков е обвиняем в тероризъм чрез компютърно престъпление, а другите двама – като негови подбудители.

mediapool.bg