Кламер БГ - Новини: Съдът задължи Цацаров да отговори за командировки в Русия

Съдът задължи Цацаров да отговори за командировки в Русия

България

|
Съб, 06 Юли 2019г. 12:32ч.
Съдът задължи Цацаров да отговори за командировки в Русия

Прокуратурата е осъдена да отговори на запитване за командировките на главния прокурор Сотир Цацаров и подчинените му в Русия, съобщи „Дневник“. Делото е заведено след мълчалив отказ на държавното обвинение да предостави данните, поискани със заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Решението на Административния съд София-град е окончателно.

Мълчание

Със заявлението е поискана информация за посещенията на Цацаров и всички български прокурори в Русия в периода 2012 г.-2019 г. Потърсени са данни дати, участници, тема и на чии разноски е била командировката. Делото е заведено, след като отговор не е получен в 14-дневния законов срок.

В решението на съдия Антоанета Аргирова се посочва, че търсената информация е обществена по смисъла на закона, защото се „касае за данни, свързани с работата на прокурорите, а дейността на съдебната власт като цяло е обект на повишено обществено внимание. Конкретни проявления от професионалната дейност на магистратите не следва да бъдат скрити за обществото“.

Прокуратурата е длъжна да се произнесе по искането, макар и да постанови отказ, пише още съдията. „Мълчалив отказ по ЗДОИ е недопустим“, посочва се в решението.

Не разполагаме с такава информация

Прокуратурата е мълчала до завеждане на делото, става ясно от решението. Едва тогава от държавното обвинение са решили да реагират. Аргументът им обаче е доста странен. От прокуратурата посочват, че не водят регистър на командировките в чужбина.

„Едва ли органът твърди, че служебните пътувания на прокурори в чужбина са ставали, без да са издавани изискуемите от нормативните актове документи“, отговаря им съдията в решението си.

Посещения

Руският генерален прокурор Юрий Чайка и Цацаров подписаха програма за сътрудничество в края на 2014 г., припомня „Дневник“. От нея става ясно, че през следващите две години български прокурори два пъти са посетили Москва, а техни руски колеги са идвали два пъти в София. Преди два месеца на сайта на руската прокуратура се появи информация за посещение на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Юрий Чайка бе на посещение у нас през 2017 г., няколко месеца след като Цацаров бе в Русия.

mediapool.bg