Кламер БГ - Новини: Съдът в Сърбия пак отложи делото за екстрадиция на Цветан Василев

Съдът в Сърбия пак отложи делото за екстрадиция на Цветан Василев

България

|
Пет, 29 Май 2020г. 09:36ч.
Съдът в Сърбия пак отложи делото за екстрадиция на Цветан Василев

Висшият съд в Белград за пореден път отложи делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев в Бългрия съобщи БГНЕС. Говорителката на съда Татяна Тешич съобщи, че заседанието е отложено след като защитата на Василев е съобщила, че няма възможност да присъства на делото, защото има други дела. Следващото заседание е насрочено за 18 юни.

Банкерът е в Сърбия вече шест години и досега процесът за връщането му у нас не може да започне. Василев е главният обвиняем по делото за източването на КТБ.

Неуспешната екстрадиция на Василев вече доведе до няколко сблъсъка между България и Сърбия. През февруари главният прокурор Иван Гешев обяви, че Русия пази банкера чрез сръбските власти.

Шефът на държавното обвинение изпрати писма до няколко европейски институции и до съда в Белград.

"Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цв.В. и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация", заяви в него главният прокурор.

Седмица по-късно от съда заявиха, че по екстрадицията се "работи".

mediapool.bg