Кламер БГ - Новини: Съдът: Нели Кордовска не е в конфликт на интереси за парите от КТБ

Съдът: Нели Кордовска не е в конфликт на интереси за парите от КТБ

България

|
Пон, 11 Март 2019г. 18:49ч.
Съдът: Нели Кордовска не е в конфликт на интереси за парите от КТБ

Бившият шеф на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска не е в конфликт на интереси за изтеглянето на депозита си от КТБ, гласи решението на Софийският административен съд, съобщава вестник"Сега". Както е известно, Кордовска изтегли парите си в последната възможна минута преди банката да затвори.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) постанови, че тя е действала в условия на конфликт на интереси, защото се е възползвала от служебното си положение и информацията, която има, за да спаси парите си.

Съдия Любка Петрова обаче смята, че реакцията на Кордовска е била напълно естествена и няма нищо общо с факта, че тя е имала достъп до вътрешната информация на БНБ. Според магистрата по това време е имало достатъчно публична информация за състоянието на КТБ и не е било нужно да се ползва вътрешна информация.

В решението на съда не се споменава фактът, че хиляди граждани не успяха да получат парите си в последната минута и трябваше да чакат 5 месеца за гарантираните си от закона суми до 196 000 лева.

Прокуратурата не е участвала по делото в административния съд. Така институцията не се противопоставила на довода на съда, че Кордовска "не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди граждани, търговски организации и държавни дружества, които и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация са започнали изтегляне на средствата си".

В последните работни минути на 19 юни 2014 г., точно преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ по предложение и на Кордовска, тогавашната шефка на банковия надзора е изтеглила на каса в банката 64 195 евро.

Ден по-рано в банката на Цветан Василев вече е действала надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката към момента на изтеглянето на парите. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители.

Съдия Любка Петрова казва, че КПКОНПИ не е доказала, че Кордовска е извършила нещо, което да я постави в конфликт на интереси. За да има конфликт, трябвало частният интерес да влияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на служебните правомощия.

Административният съд изцяло приема твърденията на адвоката на Кордовска: "От 12 до 20 юни 2014 г. цяла България се беше изредила да си тегли депозитите от КТБ, включително е известен и фактът, че това теглене на депозити продължи и на 20 юни до момента, в който ръководството на КТБ пусна искане до Централната банка за налагане на процедурата по специален надзор".

mediapool.bg