Кламер БГ - Новини: Съд в Хасково отказа екстрадиция на бивш турски полковник от спецслужбите

Съд в Хасково отказа екстрадиция на бивш турски полковник от спецслужбите

България

|
Ср, 30 Ноем 2022г. 08:37ч.
Съд в Хасково отказа екстрадиция на бивш турски полковник от спецслужбите

Бившият полковник от турските спецслужби Мустафа Гьокташ пред Окръжния съд в Хасково по делото му за екстрадиране Сн.БНР

Окръжният съд в Хасково отказа екстрадиция в Турция на бившия полковник от спецслужбите на югоизточната ни съседка Мустафа Гьокташ.

Той е издирван заради убийството на писателя доц. Неджип Хаблемитоглу. Обвиненият отрича да има нещо общо със случая, предаде БНР.

Делото за екстрадиране на бившия полковник и настоящ адвокат Гьокташ продължи повече от 5 часа във вторник.

Екстрадицията му е поискана от съдебните власти на Република Турция. Мотивите за нея са наказателно преследване за престъпления, квалифицирани като "запланувано убийство" и "членуване в организация, образувана за извършване на престъпление", извършени на 18 декември 2002 година.

Съдът прие, че представените в хода на производството доказателства от Турция не гарантират по достатъчно категоричен начин спазването на основни права, свързани с осигуряването на справедлив съдебен процес и изпълнение на наказание, ако такова бъде наложено, които са предвидени в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, приета от Съвета на Европа, в която членува и турската държава. Така съдът констатира, че са налице основанията за отказ, предвидени в чл. 7, т. 4 и т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Като взе предвид доказателствата по делото и се позова на актове на Европейския парламент, в които се обсъждат проблеми с върховенството на правото и независимостта на съдебната власт в съседната на България държава. Наред с гореизложеното, относно престъплението "членство в организация, образувана за извършване на престъпление" съдът прие, че е погасено по давност съгласно българския Наказателен кодекс.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд в Пловдив в 7-дневен срок.

Българската прокуратура смята, че Гьокташ трябва да бъде екстрадиран в Турция. По тази причина се очаква държавното ни обвинение да протестира решението на хасковския съд пред магистратите в Пловдив.

mediapool.bg