Кламер БГ - Новини: Съветник на Тръмп похвалил усилията на България за напредъка на Западните Балкани

Съветник на Тръмп похвалил усилията на България за напредъка на Западните Балкани

България

|
Ср, 07 Ноем 2018г. 02:30ч.
Съветник на Тръмп похвалил усилията на България за напредъка на Западните Балкани

”Благодарност и висока оценка за усилията на България за стабилността и просперитета на региона на Западните Балкани получи вицепремиерът Екатерина Захариева от съветника по националната сигурност на американския президент и член на кабинета му посланик Джон Болтън”, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

”Не забравяйте нашия регион. България полага много усилия в подкрепа на евро-атлантическата перспектива на Западните Балкани и ще продължим да подкрепяме нашите съседи и приятели. Радвам се да чуя от вас, че и САЩ ще продължат да бъдат ангажирани с тази тема“, заявила Захариева.

Двамата са разговаряли повече от час в Западното крило на Белия дом.

Захариева и Болтън са обсъдили възможностите за сътрудничество между България и САЩ, за да продължи регионът по пътя на реформите и евро-атлантическата интеграция.

”Успехът на България като лидер в региона е важен за нас“, заявил посланик Болтън.

Той допълнил, че от реализирането на евро-атлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и решаването на някои съществуващи отворени въпроси между тях пряко зависи и интересът на чуждестранните инвеститори към региона.

В продължилата много над предвиденото среща двамата обменили и мнения и по Близкия изток с акцент върху Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Сирия и Либия, посочват от МВнР.

”Имахме възможността да обсъдим американската гледна точка по отношение на региони, близки до България, до Европа, за съжаление с нестабилност в тях. Беше искрена и честна среща. Поканих моя домакин в България“, коментира Захариева пред журналисти след края на срещата с Болтън.

Екатерина Захариева и Джон Болтън са обсъдили и диверсификацията на енергийните доставки. Тя е представила плановете на българското правителство в тази област.

Захариева благодарила на Болтън и за трайния ангажимент на САЩ в подкрепа на процеса на модернизация на българската армия

mediapool.bg