Кламер БГ - Новини: Стъпка към прозрачност – общинският съвет в София ще работи по нови правила

Стъпка към прозрачност – общинският съвет в София ще работи по нови правила

България

|
Четв, 09 Юли 2020г. 16:11ч.
Стъпка към прозрачност – общинският съвет в София ще работи по нови правила

Гражданите ще получават малко повече информация за решенията, обсъждани в общинския съвет на София. Промените в правилата за работата на общинарите бяха приети в четвъртък с гласовете на ГЕРБ/СДС и "Патриоти за София", въпреки че за промени в правилника настояваха всички партии.

От "Демократична България" не участваха в гласуването, а преди това всичките им допълнителни предложения за изменения бяха отхвърлени. Същото се случи и с текстовете, които от БСП се опитаха да вкарат в правилника. Отхвърлени бяха и текстовете на независимия съветник Борис Бонев. Той обаче получава правото да бъде предложен и избран за зам.-председател на общинския съвет. До момента такава възможност имаше само за общинари, участващи в политически групи. Освен Бонев извън група е и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Сред приетите промени е това, че гражданите вече ще могат да видят докладите, които се гласуват от общинските съветници, още при разглеждането им в комисии. Няма обаче да се публикуват приложенията към докладите с обяснението от управляващите, че там се съдържат лични данни. Въпросните прилоения са например оценките на имотите, които общината придобива или продава. До момента преди гласуването можеха да се видят това беше възможно за предложения за изменение на наредби и други нормативни актове, за които се изисква обществено обсъждане преди приемането. Публикуват се и докладите на главния архитект. Всички останали обаче могат да се видят, след като са приети.

Според промените в правилника предложенията трябва да се публикуват на сайта на общинския съвет заедно с дневния ред за заседанията на комисиите. Общинарите обаче гласуваха до 2021 г. тези доклади да не са във формат, който да дава възможност за извличане на информация, търсене и т.н. Според приетите текстове докладите ще се публикуват във формат, който може да се прочете от машина, ако са внесени в такъв. В момента повечето документи са достъпни, след като се сканират техните хартиени копия, което не позволява търсене или извличане на друга информация машинно.

Заседанията на общинските комисии ще се излъчват онлайн. Макар това да не е задължително според досега действащия правилник, тази практика започна във времето на извънредното положение заради коронавируса, което наложи дистанционни заседания, както на комисиите, така и на общинския съвет. Заседанията на общинарите от години могат да се наблюдават и през интерент.

Според промените в правилника вече ще могат да се задават и въпроси не само към кмета на Столична община, но и към районните кметове. Има обаче ограничение от по 5 питания на сесия към кмета и към районните кметове, което беше критикувано от опозицията.

По промените в правилника се работи от есента на миналата година.

mediapool.bg