Кламер БГ - Новини: Строители плашат с протести, ако не спрат обвиненията за корупция

Строители плашат с протести, ако не спрат обвиненията за корупция

България

|
Пет, 09 Ноем 2018г. 18:49ч.
Строители плашат с протести, ако не спрат обвиненията за корупция

Камарата на строителите в България (КСБ) заплаши с протести пред парламента, чиято цел ще бъде да не допуснат до пленарна зала депутатите, които уронват престижа на бранша и го използват за политически цели. Това се казва в позиция на КСБ изпратена до медиите.

Поводът е искането на група депутати от БСП да бъде направена независима проверка на строителството на магистрали и първокласни пътища. "Искаме да получим отговор краде ли се от българските магистрали", каза Елена Йончева, която е говорител на парламентарната група на БСП при подаването на сигнала в началото на седмицата.

На поредица от срещи, проведени между ръководствата на КСБ и на парламентарно представените политически сили, Камарата на строителите постави въпроса да спре използването на строителния бранш за политически цели, се казва в позицията.

КСБ имаше среща с ръководството на БСП в края на октомври, на която лидерът на партията Корнелия Нинова предложи смяна на модела. В навечерието на празника на строителя се проведе среща и с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ.

"На тези срещи поискахме да се спре с безразборното, некомпетентно и неточно говорене, на което сме свидетели, и да осигурим спокойна работа на бранша. Призовахме политиците да бъдат по-мъдри, особено по отношение на посланията, които отправят към Европа", посочват от КСБ.

Организацията констатира, че апелът им е останал нечут и браншът е подложен на поредната популистка атака.

"Без наличието на каквато и да е аргументация, депутатът Елена Йончева, която афишира, че в професионалния си път е била разследващ журналист, а сега се изявява като политик, търсейки политически дивиденти, отново отправя обвинения срещу строителния бранш. Йончева, която настоява за "независима експертиза на първостепенни български пътища", без да уточнява от кого да е независима експертизата и зависими ли са били всички до момента, твърди, че "в обществото съществува убеждението, че голям процент от сумите по обществени поръчки се връщат към властта". Така върху българските строителни компании се хвърля поредното обвинение, че участват в някакви корупционни схеми", се казва в позицията на КСБ.

"Ние, българските строители, заявяваме категорично, че не сме корумпирани! За нас това е набеждаване, което уврежда авторитета и доброто име на целия строителен бранш. Вносителите на искането за експертиза в АПИ не са го подкрепили с никакви доказателства, освен с поредната доза политическо говорене. Ние настояваме депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертиза с внушението, че от българските магистрали се краде, да подадат оставки", посочват още от КСБ.

Организацията пита Йончева дали в качеството й на журналист е провеждала журналистически разследвания за изпълнението на магистрали и пътища по времето на правителството с премиера Сергей Станишев. Ако отговорът е положителен строителите искат да им предостави тези разследвания.

"Уважаеми дами и господа политици, скрити удобно зад депутатския си статут и влияние, търпението на българския Строител е голямо, но все пак не е безгранично. Ако не бъдат взети мерки до 18 ноември относно публичното поведение и отправяните обидни към бранша твърдения, КСБ и нейните фирми членове ще предприемат стъпки към граждански протести, чрез което няма да позволим на депутати, уронващи престижа на бранша, да влязат в сградата на Народното събрание", се казва още в позицията на КСБ.

Организацията заявява още, че ще използва всички допустими от закона средства, за да защити "достойното име на българския строител".

mediapool.bg