Кламер БГ - Новини: Стрелча бедства без вода втори ден

Стрелча бедства без вода втори ден

България

|
Вт, 11 Юни 2019г. 19:23ч.
Стрелча бедства без вода втори ден

Втори ден община Стрелча бедства без вода заради силно амортизирана и разрушена от последните силни дъждове водоснабдителна мрежа. Осигурени са две водоноски, общината раздава безплатно минерална вода, но това не стига да задоволи нуждите на населението. Опашки се извиват пред четирите минерални извора на селището. Заради проблемите Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка на местното ВиК как си изпълнява ангажименти по поддръжката на мрежата.

Очаква се бедственото положение да продължи и другата седмица.

На жителите се кара вода с водоноскиостава в бедствено положение. Втори ден тори ден общината е без вода – нито за битови, нито за питейни нужди. До това се стигна след порои, разрушили водопроводната мрежа в града.

Кметът на общината Стойно Чачов каза, че бедственото положение на територията на община вероятно ще продължи до 17 юни.

Засега разрушената водопреносна мрежа не се ремонтира, защото водохващането на общината се намира на 7 километра извън града в труднодостъпна местност.

"Всеки ден ходят екипи на ВиК, които се опитват да започнат ремонти, но проблемът е огромен. Искрено се надявам до 17 юни да приключи бедственото положение, но не съм много обнадежден, защото преди около един час започнаха много силни дъждове над водохващането и вододайната зона, което не добре”, каза кметът на Стрелча преди обед във вторник, цитиран от БНР.

Очаква се да бъдат определени мерки за овладяване на ситуацията и започване на спешен ремонт на довеждащия водопровод.

Единственият водопровод в района е строен през 1947 г. и никога не е сменян, а сега е замърсен с тиня и кал след пороите от последните дни.

От сряда се очаква Стрелча да започне да получава вода поне за битови нужди, тъй като резервоарите не могат да достигнат нормален обем.

Жители на Стрелча настояват водата да бъде пусната веднага въпреки лошото ѝ качество. Според тях съоръженията могат да бъдат почистени и да се осигури вода, която да се ползва само за битови нужди.

Управителят на ВиК - Стрелча Филип Фингаров обаче е категоричен, че към момента е невъзможно да се осигури вода, дори и за битови нужди.

"На моите съграждани много им се иска, на мен също ми се иска да има вода за битови нужди. Разбирате ли, ако сега вали и продължи три дни да вали, просто не може да се работи. Нивото на реката не позволява да се работи! В момента гледам към водосбора на река Меде дере. В момента там вали, което значи, че работата, която сме свършили до момента, за да възстановим водоподаването към пречиствателната станция преди да пуснем вода към гражданите, ще отиде по дяволите и ще трябва да започваме отначало", каза той.

Според жителите градът умишлено се държи без вода, а местна фирма, която стопанисва кариера в близост до вододайната зона, е разрушила инфраструктурата там. Това бе отхвърлено от кмета на Стрелча.

"Категорично няма такова нещо. Довеждащият водопровод е затлачен с тиня и кал, така че всичко друго е спекулация. Ако ние не получим спешно финансиране, при, не дай Боже, следващо такова бедствие, означава да няма с месеци вода", заяви Стойно Чачов.

В казуса се намери и Комисията за енергийно и водно регулиране. Нейният прездезател Иван Иванов е поискал от "Водоснабдяване и Канализация-С" ЕООД в Стрелча до три дни да

докладва какво е породило нарушенията в доставките на вода, колко са засегнатите селища и жители, какво е състоянието на мрежата и на компрометираните водоизточници, както и за броя и резултатите от взетите проби за качество на питейната вода от момента на възникване на проблема. Дружеството трябва да каже как е уведомило потребителите за проблемите и дали им е осигурило достатъчно водоноски и е информирало за местата, където се разполагат те.

Ако бъдат установени нарушения от страна на водния оператор, той ще бъде санкциониран.

mediapool.bg