Кламер БГ - Новини: Стотици адвокати поискаха оставката на ръководството на адвокатурата

Стотици адвокати поискаха оставката на ръководството на адвокатурата

България

|
Пон, 30 Март 2020г. 22:54ч.
Стотици адвокати поискаха оставката на ръководството на адвокатурата

Общо 131 адвокати поискаха с оставката на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) заради създаване на допълнителни пречки за практикуването на професията.

На 20 март със заповед на министъра на здравеопазването бяха наложени ограничение при свободното движение между населените места. На контролно-пропусквателните пунктове полицията изисква служебна бележка от работодател или служебна карта.

Всички адвокати притежават адвокатски карти, с които се легитимират пред властите. Въпреки това Висшият адвокатски съвет излиза с изявление, че адвокатите ще пътуват със служебни бележки, издадени от адвокатските съвети, където са регистрирани. Това се напомня в отвореното писмо на адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА), с което се иска и оставката на ръководството на гилдията им

В писмото се се казва, че Висшият адвокатски съвет действа "незаконно". Адвокатите от ФОБА напомнят, че адвокатските съвети не са работодател на адвокатите, а тяхната адвокатска карта е напълно достатъчен документ, за да се легитимират пред полицията.

"Общоизвестно е, че адвокатският съвет не е работодател на адвокатите. Те нямат работодател по дефиниция, която е дадена още в конституцията", се казва в отвореното писмо.

Протестиращите юристи казват, че Висшият адвокатски съвет не защитава интересите на гилдията, а прави точно обратното – "създава непоискани от изпълнителната власт допълнителни пречки".

"Резултатът е пълен хаос, вероятно водещ до пълна невъзможност за адвокатите да упртажняват професията си на защитници на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица във време, когато те са изключително уязвими", се казва в писмото.

Поради това адвокатите искат оставката на ВАдС и насрочване на дата за избори на нов съвет веднага след края на извънредното положение.

mediapool.bg