Кламер БГ - Новини: Стоичков: Къде и за какво да ме съдиш, ма госпожо?

Стоичков: Къде и за какво да ме съдиш, ма госпожо?

България

|
Ср, 11 Окт 2017г. 12:21ч.
Стоичков: Къде и за какво да ме съдиш, ма госпожо?

Доскорошният почетен консул на България в Барселона Христо Стоичков заяви, че няма да се извини на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария за обидните реплики след референдума в Каталуния заради които тя обяви, че ще го съди, а МвнР започна процедура по освобождаването му като почетен консул поради “усложняване на комуникацията му с официалните власти в Испания“.

Стоичков я обвини, че тя и нейни роднини са франкисти, включително и непълнолетния й син. Бившият футболист поиска оставката й заради намесата на полицията, а тя от своя страна обяви, че ще го съди за обидата към сина й.

“Испанците си правят каквото си искат и тая тръгнала да ми говори, че щяла да ме съди. Къде и за какво да ме съдиш, ма госпожо? Че има кръв? Че има насилие, хората видяха за какво става въпрос - каква си и що си и твоето правителство“, коментира Стоичков пред Нова телевизия.

Стоичков заяви готовност да защити и други провинции в Испания, където има насилие.

“Това е съвсем нормално. Как да й се извиня? За кое? Че има кръв и насилие, че има проблеми с хората ли? За това няма шанс да се извиня, ама никакъв шанс. А това, че нашето министерство или нашата управа нещо им е хрумнало днес да излязат и да кажат, че България застава зад Испания и показва червен картон на Христо Стоичков, мен това въобще не ме притеснява“, каза Стоичков.

“Винаги съм играл за България и на едната ми ръка е било българското знаме, а дали на другата ще сложа това на Каталуня, зависи само от мен”, допълни Стоичков.

Преди ден Стоичков заяви, че на практика от лятото на миналата година не е почетен консул на България в Испания, тъй като мандатът му е изтекъл на 29 юли 2016 г. и оттогава никой не го е търсил за удължаването му.

"Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение от 29 юли 2011 г. И пише така: "Настоящият документ е с валидност пет години". Предполагам, че от 2011 до 2017 г. са повече от пет години", заяви Стоичков.

От Министерството на външните работи обаче припомниха, че българските почетни консули нямат мандат.

mediapool.bg