Кламер БГ - Новини: Стефан Манов: С промените в изборния закон се търсят конкретни политически дивиденти

Стефан Манов: С промените в изборния закон се търсят конкретни политически дивиденти

България

|
Нед, 17 Фев 2019г. 18:21ч.
Стефан Манов: С промените в изборния закон се търсят конкретни политически дивиденти

Общественият съвет на Централната избирателна комисия излезе с декларация, в която изрази сериозните си притеснения от промените в Изборния кодекс и най-вече от това, че правилата се променят в последната минута, което ги прави пригодни за конкретен политически момент и конкретни политически дивиденти.

"Всички организации, които се включиха в изготвянето на становището, бяха категорични, че преференциалното гласуване, по думите на колегата Стоил Стоилов "мажоритарният микроелемент в българската изборна практика", е абсолютно необходим и доказал се през годините метод за по-високо гражданско участие в процеса на сформиране на представителните органи на властта. В условия на лоша вътрешнопартийна демокрация, това позволява да се дава възможност за влияние върху изборите, които партиите правят в затворен кръг", коментира пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК.

Преференциалният вот е бил "извоюван" от гражданските съвети, които през 2013 година са работили по изготвянето на Изборния кодекс, изтъкна той в предаването и отчете, че отпадането на преференциите може да се отрази на избирателната активност.

"Анализи на предходни изборни данни показват, че преференциалният вот позволява някои избиратели да се припознаят в дадена кандидатска листа, именно защото могат да гласуват за своя кандидат. Трябва да сме ясни, когато се правят предизборни коалиции, особено между по-малки субекти, очевидно е, че не всеки избирател припознава всичките останали от партии, които примерно не са в неговия политически интерес. Възможността да гласуваш преференциално ти позволява да надмогнеш нежеланието да видиш друг в тази листа", каза още Стефан Манов.

Той окачестви като "буквално смехотворни" аргументите на депутата от ДПС Хамид Хамид в подкрепа на повишаването на прага на преференцията, което на практика я обезсмисля.

"Ако г-н Хамид и други политически сили се притесняват за това, че с 30 гласа може да вкараш общински съветници и там каква феодалия щяло да стане, тогава да изберем диференциран подход - за общинските избори да е един вид праг, за националните – друг, а за евроизборите – трети. Когато правиш закон в 12 часа през нощта и го "опраскваш" на другия ден в зала между няколко секунди, то не можеш да оцениш ефектите на тези процеси. Когато писахме кодекса "Манолова", 6 месеца обсъждахме тези прагове!", каза Манов.

Обществения съвет е направил 6 препоръки в своето становище. Освен преференциалното гласуване, законодателите се съобразили с останалите, отчете Манов.

Българите в чужбина не се чувстват добре представени в новите изборни правила, допълни той и изтъкна, че ако Великобритания излезе от Европейския съюз, както се очертава, българските граждани там вече няма да могат да гласуват за евроизбори. Силно ограничени са изборните им права и относно броя секции в чужбина.

mediapool.bg