Кламер БГ - Новини: Стената на Тръмп може да спре парите за полигона Ново село

Стената на Тръмп може да спре парите за полигона Ново село

България

|
Вт, 19 Март 2019г. 13:53ч.
Стената на Тръмп може да спре парите за полигона Ново село

Амбицията на президента Доналд Тръмп да построи стена по границата с Мексико може да засегне и България. За да осигури финансиране за проекта, Вашингтон може да отложи или спре инвестициите в стотици проекти по целия свят, сред които и военната база край Ново село, която България и САЩ използват съвместно.

Все още не е ясно кои точни проекти ще бъдат спрени и дали ще се стигне до този краен вариант.

Списъкът включва стотици проекти на обща стойност 6.8 млрд. долара, като перото за България е незначително на общия фон - 5.2 млн. долара, с които трябва да се построи склад за амуниции.

Списъкът беше публикуван първо от Нова телевизия в България.

Стената на Тръмп

Американският президент обяви извънредно положение по южната граница, за да изпълни едно от основните си предизборни обещания, но все още няма ясното как ще бъде изградена стената с Мексико.

С обявяването на извънредно положение Тръмп иска да намери алтернативни източници за финансирането на стената, сред които е и спирането на подобни строителни проекти.

Демократите яростно се противопоставиха на искането на Тръмп да бъдат отпуснати над 8 млрд. долара за стената и президентът е изправен пред сериозно предизвикателство.

Ще плаща ли България за американските бази?

По-рано този месец източници от Пентагона съобщиха, че Тръмп иска съюзниците да плащат повече за американските военни бази на тяхна територия.

Единият от тях каза, че Белият дом е натоварил министерството на отбраната със задачата да изчисли сумата, която може да бъде получена от съюзниците, потвърждавайки информация на агенция Блумбърг.

Според Блумбърг Тръмп иска Германия, Япония и други страни, където САЩ имат военни бази, да платят по-голям дял от разходите, някъде около 50 процента, "за привилегията да ги приютяват".

САЩ и България ползват съвместно на българска територия три бази - полигона в Ново село и военновъздушните бази ”Граф Игнатиево” и ”Безмер”.

Засега не е ясно каква е визията на Вашингтон за тези бази. Т.нар. български патриоти обаче периодично повдигат въпроса, че САЩ трябва да плащат на България за тях.

Официални български представители не са коментирали дали има движение около тези планове на Тръмп.

mediapool.bg