Кламер БГ - Новини: Стартъп дава нов живот на стари мебели в помощ на нуждаещи се

Стартъп дава нов живот на стари мебели в помощ на нуждаещи се

България

|
Пет, 15 Март 2019г. 14:37ч.
Стартъп дава нов живот на стари мебели в помощ на нуждаещи се

Българска платформа за вдъхване на нов живот на стари вещ с цел намаляване на отпадъците стартира кампания за събиране на стари мебели от София, които да бъдат реновирани и след това продадени на благотворителен търг. Част от събраните средства ще бъдат предоставени на фондация "Проект Северозапад“, която има за цел да подпомага нуждаещите се възрастни хора и младежи с умствена изостаналост от региона. Това съобщиха от ИКЕА, която е партньор на платформата reUse в тази инициатива.

Всеки, който иска да даде нов живот на ненужни стари и дори счупени маси, столове, етажерки и други мебели и да ги предостави за благотворителност, може да кандидатства с тяхна снимка на платформата до 28 март включително. Има условие обаче мебелите да са закупени от шведския производител на мебели, който реално финансира цялата акция.

Жури ще разгледа кандидатурите и ще избере най-много 20 от кандидатурите за нов живот.

Предпочетените за реставрация мебели ще бъдат извозени безплатно от домовете на предоставилите ги до творческа работилница, където полупрофесионални реноватори ще работят върху тях. Бившите им собственици пък ще получат 2500 точки от програмата за лоялни клиенти на ИКЕА

По предварително изготвени дизайни и под менторството на професионалисти, реноваторите ще върнат в употреба старите и непотребни мебели, следвайки принципите на кръговата икономика. Като резултат ще бъдат създадени мебели с подобрени функционални и естетически характеристики, които ще бъдат официално представени на изложба от 8 до 12 май 2019 г. и ще бъдат обявени за продажба.

Половината от събраните средства ще покрият разходите за труд на реноваторите, а другата половина ще бъдат дарени на фондация "Проект Северозапад“ в подкрепа на изграждане на социална кухня за над 300 нуждаещи се възрастни хора от 10 отдалечени северозападни села.

Екипът на reUse започва своята дейност след участието си в най-голямото състезание за “зелени” стартиращи бизнеси – КлаймътЛънчпад" (Climate Launchpad), организирано в България от бизнес мрежата за чисти технологии и зелен бизнес "Клийнтех България" (Cleantech Bulgaria). Мисията на стартъпа е креативност по природосъобразен начин и да повиши осведомеността за реновирането на мебели, да развие нишата и да направи преизползването по-атрактивно и достъпно.

mediapool.bg