Кламер БГ - Новини: "Старият кашик" Борисов: С новите F-16 ще пазим и Северна Македония

"Старият кашик" Борисов: С новите F-16 ще пазим и Северна Македония

България

|
Ср, 12 Юни 2019г. 16:23ч.
"Старият кашик" Борисов: С новите F-16 ще пазим и Северна Македония

Премиерът Бойко Борисов има договорка с македонския си колега Зоран Заев България да пази и небето на Северна Македония, след като придобие новите изтребители F-16.

"С колегата Заев миналата седмица говорихме - като придобием новите изтребители ще пазим и тяхното въздушно пространство.Това ще е добре и за тях, и за нас, защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близко и ходят над Северна Македония", заяви Борисов, който в сряда наблюдава военното учение "Ответен удар" на полигона "Ново село".

Той превърна посещението си в пореден епизод от шоуто си на колела, което бе предавано на живо през личния профил във Фейсбук. Този път премиерът покара военна "джипка", разказа спомени от казармата и засипа с лафове феновете си в социалните мрежи.

Единствената новина, която Борисов сподели – за възможността България да пази небето на югозападната си съседка, засега няма потвърждение и отваря известни въпроси. Гърция и Македония по-рано тази година обявиха официално, че Атина ще поеме охраната на въздушното пространство на Северна Македония и вече бяха извършени първи тестови полети. За момента услугата ще бъде безплатна.

Старият кашик колко прах е погълнал....

Борисов пристигна на полигона във видимо добро настроение и зае мястото си в армейска палатка, откъдето наблюдава с бинокъл представителната част на учението. Компания му правеше военният министър Красимир Каракачанов, който пък, с цигара в ръка, оценяваше способностите на българските войници.

Борисов беше впечатлен от военните джипове, но разясни, че на войнишки жаргон се наричат "джипки".

"Не е джип, а джипка. Няма да спорите със стария кашик. Колко тежи един "Хамър?"- обърна се премиерът към военните.

След това продължи с майтапи в казармения стил от неговата младост, като предупреди войниците да внимават за изненади.

"Те нали знаят, че сме тука? Да гледат малко и назад", каза Борисов, предизвикайки още весели реакции в палатката.

След това Борисов бе запознат подробно с техниката и се метна на една от джипките. Минавайки край войниците, той ги поздрави с отдаване на чест и "Здраве желаем". В същото време разнообразяваше пътуването със спомени от казармата.

"Ние с генерал Боцев (началникът на отбраната ген. Андрей Боцев – бел.ред.) като кашици колко прах сме погълнали..", каза премиерът.

"Да тичаш след БТР-а или танка не е приятна работа", допълни от задната седалка Каракачанов.

Поредният спектакъл на Борисов бе майсторски режисиран. Неговите изяви бяха комбинирани с дълги кадри от военното учение, които обогатяваха сюжетната линия. Прякото предаване във Фейсбук бе гарнирано от десетки коментари на негови фенове, които го поздравяваха за активността му.

"Браво, генерале!", беше един от най-срещаните рефрени.

Все пак имаше редки включвания и от негови недоброжелатели:

"Кво прави капитанът на Бистришките Тигри там?" или "Дайте му шланга да гаси.."

В края на прякото предаване Борисов отдели време и на журналистите.

Той им съобщи плановете да охраняваме въздушното пространство на Северна Македония, а Каракачанов го похвали, че не отказва нищо на армията.

Борисов обаче охлади ентусиазма, като сподели, че трудно може да бъде впечатлен, тъй като е участвал в много такива занятия.

"Даже на колегата му казах, че има доста да коригират в стрелбата", коментира той и обобщи, че американска база в Ново село е много добро съоръжение и привлича много учения.

Пеевски и първият сняг

Премиерът с видима досада реагира на въпрос за предложението на депутата Делян Пеевски (ДПС) партийната субсидия да е нулева.

"Ако искате, покажете това, което правим с армията. Утре ще ме питате за F-16, a днес за първия сняг. Защо трябва да коментирам предложението на Пеевски, Взели сме правителствено решение, което не подлежи на коментар", каза Борисов.

Каракачанов от своя страна отклони въпрос за колегата си "патриот" Волен Сидеров с обяснението, че ще го вземе войник.

В тактическото учение с бойни стрелби на учебен полигон "Ново село“ участват над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ.

mediapool.bg