Кламер БГ - Новини: Станишев не се чувствал изолиран в БСП

Станишев не се чувствал изолиран в БСП

България

|
Вт, 15 Ян 2019г. 15:13ч.
Станишев не се чувствал изолиран в БСП

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, за когото все повече се говори, че може и да не е кандидат за евродепутат на БСП, обяви, че не се чувства изолиран в партията.

"В личен план съм много щастлив човек, защото толкова години, след като не съм лидер на БСП, имам много приятели в партията, с които си говорим като другари. Отношението чисто човешки към мен е много позитивно“, каза той на станалата традиционна среща с медиите за Новогодишната баница.

Той отказа да коментира отношенията си с лидера на БСП Корнелия Нинова. Не пожела да каже и как би реагирал, ако не е част от листата на социалистите. "Нашата партия е мъдра, опитна. Трябва да има логика в този процес. Нека видим крайния резултат“, каза Станишев по повод номинациите в БСП за кандидати за евродепутати, които ще започнат след конгреса на партията.

Станишев определи като политически шеги предложенията на ГЕРБ той да е част от тяхната листа за евродепутати. "Аз съм бил председател на БСП, лидер на ПЕС. Няма как да съм едва ли не като гражданска квота в ГЕРБ. Това е абсурдно. За мен не е самоцел да съм евродепутат. Това е инструмент за правене на политика“, каза той.

В събота пленумът на БСП прие предизборната платформа на партията за евроизборите. В документа е записано, че кандидатите им за евродепутати не трябва да подкрепят Пакта за миграция на ООН и Истанбулска конвенция. Станишев заставаше зад тези документи. В понеделник той обяви, че за него този текст в платформата на БСП не е проблем, а сега доразви тезата си: "Ако някой е мислил, че по този начин прави провокация срещу мен, не се получи. Това е удар в празното пространство. В България въпросът за Истанбулската конвенция е решен, Конституционният съд се произнесе. Решението е другата тема, съдиите показаха, че и те са хора. Личното мнение е друг въпрос. Темата с конвенцията не стои на дневен ред. Темата за насилието над жени стои“, обясни Станишев и подчерта, че БСП трябва да акцентира на общите си позиции с ПЕС, а не на различията.

"БСП трябва да се обърне към избирателите от политическия център"

"Платформата на БСП е добре балансирана, има дори идеи - европейски комисар за интеграцията, ние трябва да отстояваме това пред ЕС като държава. Ще подкрепям тази идея в бъдеще. Най-много ме тревожи излизането от рамката на предвидимост“, обясни той.

Според него БСП има шанс да спечели евровота, но това би станало ако търси подкрепата на избирателите, които се определят в центъра на политическото пространство. "Основният резерв на БСП виждам в хората, които се определят в центъра - това са учители, лекари, хора, които се интересуват от политика. Те искат да знаят от кого какво да очакват. Големите успехи за БСП са постигани тогава, когато партията е търсила тези хора, а не е прескачала кривата да търси гласове на националистите“, обясни той.

По думите му има и друго ключово условие, за да може БСП да постигне успех на предстоящия вот – социалистите трябва да се мобилизират и да загърбят вътрешнопартийните си проблеми и разправии. "БСП трудно се организира. Особено за евроизбори. Докато ГЕРБ тъпчат в блатото, но са много добре смазана машина за всякакви избори. Евроизборите или ще създадат възможност за предсрочни избори, или ще бетонират ГЕРБ“, каза той.

Мнението му за представянето на социалистите на предстоящите през есента местни избори е същото – БСП има възможност да постигне добри резултати, ако не забравя и слабостите си. "През 2015 година ГЕРБ имаха такава смазваща победа, че е трудно да се удържи. Трябва да се избере къде БСП има шансове“, каза той и добави, че БСП има много добри кандидати за кметове, дори за кмет на София, но не пожела да каже кои са те. "Ако ме попитат за мнение – ще го дам“, добави той.

"Дори БСП да спечели цялото управление в страната, важни са партньорите“, обясни Станишев и призова партията да помисли за бъдещите си вътрешни, и външни партньори. "Единствено социалистите в Гърция спасиха страната от изхвърляне в еврозоната“, каза той, намеквайки на БСП да внимава с международното си поведение.

Станишев похвали и държавния глава Румен Радев. "Президентът се държи като президент, който има характер, достатъчно самостоятелен и критичен е към правителството. Това е нормално. Той няма силна институционална тежест, но има огромен морален авторитет и го използва“, каза лидерът на ПЕС, а след това подчерта, че държавният глава не може да играе ролята на опозиция.

mediapool.bg