Кламер БГ - Новини: Станишев не вижда драма за мястото си в евролистата на БСП

Станишев не вижда драма за мястото си в евролистата на БСП

България

|
Съб, 12 Ян 2019г. 13:52ч.
Станишев не вижда драма за мястото си в евролистата на БСП

Националният съвет на БСП се събра на първо заседание за годината в събота, за да обсъди проекта на "Визия за България" и предизборната си платформа за европейските избори. Все още не е ясно кой ще е водач на листата на партията на изборите за евродепутати. Това щяло да стане ясно през март и няма да е тема на днешното заседание. През април пък щяла да стане известна цялата листа на левицата за евроизборите.

По думите на бившия председател на БСП и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев, чието място в листата е под въпрос, “няма драма в това“.

“От 1 февруари започват номинациите за евродепутати в основните партийни организации на БСП, те трябва да бъдат потвърдени от партийните конференции и по този регламент в средата на март ще е ясно кой ще е водачът, а през април - и цялата листа“, коментира пред журналисти заместник-председателят на БСП Деница Златева.

Тя съобщи, че БСП ще се бори за много повече от сегашните места в Европарламента, които в момента са четири.

“Въпросът кой ще е водач на листата днес не е на дневен ред“, коментира Златева.

По думите й вече има изготвени критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за евродепутати.

"Всички сегашни евродепутати имат място", коментира Златева.

“Решението дали аз ще се кандидатирам ще го съобщя на основните партийни организации, когато започне процесът на номинации“, добави тя.

На въпрос дали ще води евролистата на БСП, Станишев от своя страна коментира, че не вижда голяма драма тук и това не е тема на днешното заседание. Относно коментарите дали изобщо има място в листата, той каза, че човекът, който е изразил това мнение, е известен в БСП с това, че убежденията му следват смяната на ръководството.

Според бившия председател на БСП Михаил Миков това, което се случва около подреждането на листата, и тези атаки срещу Станишев вредят за европейските избори.

Колегата му Георги Божинов коментира, че сега в навечерието на вота всичко, което е противопоказно на добрия резултат, трябва да бъде оставено настрана. Поне трима от досегашните евродепутати трябва да останат и трима нови да вкараме, каза той, попитан за колко места в ЕП ще се бори БСП.

На заседанието социалистите обсъждат проекта на "Визия за България" и предизборната си платформа за европейските избори, които трябва да бъдат утвърдени от конгреса на партията на 26 януари.

БСП ще е първата партия, която ще приеме предизборната си платформа за предстоящите избори, посочи Златева.

Ще се борим най-вече за Европа, която намалява неравенствата - социалните, регионалните, политическите, и това е залегнало в нашата платформа, добави тя.

Станишев посочи, че освен визията и платформата, на пленума ще бъде представен и отчетът на българските социалисти-евродепутати. Имаме какво да покажем като наши постижения, коментира той и даде пример с пакета "Мобилност", обновената позиция на ЕП за пълноправно членство на България в Шенген с всички граници и доклада за европейския орган по труда, който е на финалната права. Това, че транспортната комисия в ЕП отхвърли два от трите доклада, ни дава основания да настояваме пакет "Мобилност" изобщо да не се гледа, посочи той.

mediapool.bg