Кламер БГ - Новини: Падна ли Станишев от мотора? Вътрешната драма в БСП след издигането на Йончева

Падна ли Станишев от мотора? Вътрешната драма в БСП след издигането на Йончева

България

|
Пон, 18 Март 2019г. 20:04ч.
Падна ли Станишев от мотора? Вътрешната драма в БСП след издигането на Йончева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова спечели поредна вътрешнопартийна битка с издигането на депутата Елена Йончева за водач на евролистата, задълбочавайки конфликта в червените редици между хората на Нинова и вътрешната опозиция, консолидирана кандидатурата на Сергей Станишев.

Бившата журналистка Йончева, която е първи мандат депутат и не е член на БСП, спечели с малка преднина тайния вот в Националния съвет на партията в състезание с лидера на Партията на европейските социалисти и бившата си половинка Станишев. Той се класира втори, но решението за мястото му в листата беше отложено.

Опитвайки се да предотврати ескалация на напрежението и интригите, Станишев предложи още преди неделния пленум на него да бъде избран не само водачът, но вторият в листата. Йончева го подкрепи, но Нинова отказа и дори обяви, че не е задължително лидерът на ПЕС да бъде в евролистата.

Хората около Станишев обявиха, че има "тежки съмнения манипулации в избора". Те, както и лидерът на ПЕС, обвиниха Нинова, че разделя партията.

Съмненията за манипулации

Бившият председател на БСП Михаил Миков заяви, че не оспорва формално резултата от гласуването, но е имало "съмнения в начина, по който то се проведе". По думите му в началото на пленума са се регистрирали 144 членове, по време на вота те станали изведнъж 172-ма, а веднага след него се оказали 101. Миков допълни, че за първи път не е имало списък, на който участвалите делегати в заседанието да се разписват след приключването му.

"Нека имаме още нещо предвид. Поне 20 души – членове на Националния съвет, са в трудово-правни отношения с Нинова. Познайте те как ще гласуват? Не оспорвам гласуването. Въпросът е, че последните два месеца имаше явна тенденция за натиск за отстраняване на Станишев", поясни Миков.

Социалистът Атанас Мерджанов, който също се води вътрешна опозиция, изтъкна, че не е било съобщено кой кандидат е получил най-много номинации. "Йончева не е спечелила по отношение на номинациите. Нямаше нито твърд, нито категоричен обзор и анализ на броя на номинациите по места. Тези факти срамежливо бяха пропускани. Едва по средата на заседанието Кирил Добрев излезе и спомена, че Станишев и Йончева имат над 200 номинации, но нито е казано кой има повече, нито кой има по-малко", каза Мерджанов в понеделник пред БНР.

Лидерът на БСП отвърна, че твърденията за манипулации са "опит да се оправдае загуба". Тя призова, "ако някой има жалби, съмнения – да ги отнесе към контролните органи, а не да ги развява по телевизията".

"Друго обаче е тревожното за мен. Точно в момент, когато БСП поехме инициативата за честни и прозрачни избори в България, заради такава надпартийна кауза напуснахме парламента, заради такава кауза събрахме около себе си много НПО-та, извънпарламентарни партии. (...)Да използваш тази манипулация и да внушиш, че БСП не прави честни избори, според мен е непочтено. Към партия, която те е правила депутат, евродепутат, министър-председател, президент на ПЕС – всички възможни постове, които си искал, си получил благодарение на усилията на тази партия и в този момент, когато тя е тръгнала в един принципен път, да отстоява принципните, изборните, демократичните права, по този грозен начин да хвърляш сянка върху това, аз не го разбирам", каза Нинова пред бТВ.

Издигането на Йончева щяло да е същия успех като с Румен Радев

Вътрешните опоненти на Нинова изтъкщват, че Йончева не е член на БСП, а това, че лидерът на ПЕС не е начело на листата, ще е лош знак за европейските социалисти. Според Нинова и хората й обаче Йончева ще донесе по-широка подкрепа за БСП на евроизборите.

Кирил Добрев обяви, че не вижда "никакво разделение".

"Да приемем хипотетично, че Сергей Станишев и Елена Йончева са получили много номинации. Това показва, че вътрешните ядра подкрепят с еднаква сила и двамата. Ние търсим разширяване на подкрепата. В този смисъл взехме едно много прагматично решение, избирайки Елена Йончева", коментира той пред Нова телевизия.

Според Нинова пък решението Йончева да води листата е правилно и силно напомняло на това Румен Радев да е кандидатът за президент на социалистите.

"На този пленум имах абсолютно усещане за дежвю с Румен Радев. Дори в един момент погледнах дали до мен не седи той или Елена. Колегите, които имаха аргументите срещу Елена, имах чувството, че времето се е върнало три години назад и че разговарям за Румен Радев (...) Надявам се и резултатът да е същият", каза тя.

Йончева била символ на антикорупция и свободни медии

Бившият външен министър Кристиан Вигенин, който бе лоялен на Станишев, докато последният бе лидер на БСП, също подкрепи решението за Йончева, защото изборът бил фокусиран върху това БСП да спечели изборите. "Преценката е, че Елена Йончева е човекът, който в по- голяма степен може не само да мотивира социалистите и симпатизантите ни, а и един по- широк кръг хора, които виждат в нея символ на две неща, по които България е на дъното на европейските класации – борбата с корупцията и свободата на медиите", разясни Вигенин пред БНР.

Медрджанов прогнозира, че последният конфликт няма да разцепи БСП, но е възможно да "отекне много силно в общинските партийни организации, тъй като мнозина от тях са застанали твърдо зад Станишев".

Поредно отлюспване, част от болшевизацията на БСП при Нинова

"Истината е, че Корнелия Нинова иска да отстрани Сергей Станишев. Това е поредното отлюспване, част от процесът на болшевизация в партията, който е очевиден. От около 2 месеца е ясно, че председателят на ПЕС е нежелан в листата от Нинова и ръководството, въпреки желанието на голяма част от партийните членове и организации", коментира Михаил Миков в ефира на Нова телевизия.

По думите му е имало целенасочена кампания за отстраняването на Станишев с цел "натриване на носа", освен това различията между БСП и ПЕС се преекспонирали, а посланието на ръководството било ясно – не иска лидера на ПЕС в евролистата.

Елена Йончева е използвана от Нинова в конфликта ѝ със Станишев, смята Миков: "Аз не казвам, че Елена няма своите качества. Не казвам, че Елена не може да бъде достоен представител в Европейския парламент, но казвам, че начинът, по който се случи всичко, имаше за цел отново да конфронтира, защото ние в България обичаме да разчистваме сметки".

Миков каза още, че не желае да бъде представител на БСП в която и да е листа при сегашното ръководство: "Няма как да се приеме , че ние сме омръзнали лица за вътрешни избори, но в същото време да не сме омръзнали лица за друг избор".

Станишев не се чувствал "паднал от мотора"

"Не се чувствам като паднал от мотора, но беше пропусната възможност БСП да излезе (на изборите) обединена", каза в понеделник Станишев. Коментарът му е препратка към каламбурите около едновремешната закачка на рокерското му яке, докато бяха двойка в живота с Йончева: "Ако виждате този надпис, значи Елена е паднала". Сега мнозина съзряха иронията на ситуацията – изпадналият от "мотора" е Станишев.

Той предупреди, че на евроизбори партиите трудно могат да привлекат гласове от периферията и БСП трябва да мобилизира вътрешното си ядро. Лидерът на ПЕС призна, че от месеци не е разговарял с Корнелия Нинова, но смята, че тя трябва да го потърси за разговор.

"Оставам в битката за нареждането на листата, защото знам, че моето отсъствие ще накърни резултата на БСП и ще демотивира много хора. Обадиха ми се много хора вчера вечерта и казаха: "Да не вземеш да се откажеш", разказа Станишев в понеделник пред бТВ.

Той разкритикува Нинова за тезата ѝ, че лидерът на ПЕС може и да не е евродепутат и обясни, че по тази логика няма нужда и лидерът на БСП да бъде водач на групата в Народното събрание.

Станишев даде примери и с настоящия Европейски парламент: "Лидерът на ЕНП е над 70 години, това е негово решение (да не бъде евродепутат), но генералният секретар на ЕНП е вътре в парламента, защото връзката между партия и парламентарна група е изключително важна. Второ, лидерът на АЛДЕ в момента е евродепутат. Зелените имат двама съпредседатели, единият е в групата. Всяко политическо семейство разбира, че взаимодействието между партия и парламентарна група трябва да бъде ежедневно".

Той обясни, че възможност да се оттегли от листата на БСП винаги има, но засега не мисли за това. "Ще преценя каква е атмосферата на следващия Национален съвет, но вчера заявих ясно. Благодарих за подкрепата и на нашите структури и на хората от Националния съвет и много от тях ми казаха, че трябва да продължа състезанието не заради себе си, а заради политически принципи, заради европейското начало в БСП, което понякога се създава впечатление, че остава на заден план", каза Станишев.

Разделението е и на ценностна основа

Разделението в БСП се задълбочава и то е не само на личностна и на групова основа, а и на ценностна основа, коментира пред БНР анализаторът Иво Инджов, според когото партията няма да се разцепи, а "ще живее във вътрешен раздор със себе си още доста време".

"Нинова и обкръжението ѝ поставят като изискване за принадлежност към листата за евроизборите да бъде декларирано противопоставяне на Истанбулската конвенция и на Пакта за миграцията на ООН. В това искане се оглеждат консервативни и националпопулистки ценности. От друга страна, имаме един политик като Станишев, който въпреки всичките си слабости олицетворява европейското лице на БСП. На трето място, имаме почтен и уважаван журналист като Елена Йончева, която ще дърпа и така, и може би това е по-добрият избор за БСП, но същевременно тя се поставя някак си в услуга на линията на Нинова", обясни Инджов.

"Модата на гражданските кандидатури", която е тръгнала още с номинирането на Румен Радев за президент, показва, че стара партия като БСП не може да заложи на собствената си програма и на собствените си лица, а търси спасение в един по-широк спектър, коментира още Инджов.

БСП не може да излъчи политици, които да убедят хората да гласуват за нея

"От една страна, може би Елена Йончева ще привлече повече гласове, отколкото би взел Сергей Станишев като водач на тази листа, но това поставя въпроса действително защо БСП не може да излъчи политици, които да убедят хората да гласуват за нея, какво се случва с програмата и с ценностите на БСП", запита той.

"Дадохме сигнал, че БСП продължава да се дистанцира от политиката на ПЕС в момента, която не е вързана само с толериране на различното в общото, на различията в обществото, но тя е и политика на преосмисляне на досегашния икономически модел, на връщане към социалните корени на социалдемократическите партии. Нинова и нейното обкръжение говорят някак си доста срамежливо за солидарността, за справедливостта, за равенството. На първо място, извеждат проблема за борба с корупцията, който не е маловажен, но надали само борбата с корупцията ще придвижи напред и останалите проблеми", каза Иво Инджов.

По думите му Станишев "носи своята отговорност за сегашното състояние на БСП с две ключови грешки в неговата политическа кариера" – плоския данък и ролята му при номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г.

mediapool.bg