Кламер БГ - Новини: Спорните учебници по история за Х клас са спрени, за да се преработят

Спорните учебници по история за Х клас са спрени, за да се преработят

България

|
Вт, 25 Юни 2019г. 14:37ч.
Спорните учебници по история за Х клас са спрени, за да се преработят

Одобряването на новите учебници по история за Х клас е спряно, за да се преработят текстовете в тях, които засягат историята на България от времето на комунизма. На издателствата са дадени препоръки за промяна на съдържанието. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев във вторник.

Новите учебници по история бяха критикувани от историци, а и от учители заради манипулативното представяне на периода на тоталитарната диктатура. Няма достатъчно информация за действията на Държавна сигурност, за Възродителния процес, за действителното финансово състояние на държавата по време на режима на Тодор Живков.

Според Вълчев в учебниците "има и опит да се даде положителен акцент върху не толкова съществени елементи" от комунистическия период, както и "няколко откровено провокативни текста".

През новата учебна година десетокласниците трябва да учат по утвърдената през миналата година нова програма по история. Тя включва и най-новата история на България, включително и комунизма. Нови учебници са представили 5 издателства "Булвест 2000", "Анубис", "Домино", "Просвета" и "Рива". Те са и избрали колективите, които пишат текстовете.

"Тези учебници са минали оценката на оценителите и на учителите, получили са положителна оценка, но това, което видях, и и колегите са видели, е че има минимизиране на някои факти, има недостатъчен акцент на тези базови характеристики на периода и на режима", обясни Вълчев.

"За съжаление, в най-новата история има разделителни линии, моменти, които ни разделят и са дискусионни", каза още образователният министър. И припомни, че новата програма за Х клас беше критикувана миналата година с аргумента, че акцентира върху комунистическия период, че окачествява елементите на режима, като репресивен апарат - Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният процес.

"Тази програма, ние, я защитихме тогава. Все пак това време сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим. Това време е имало своите предимства и своите недостатъци и все пак сме направили политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности. А историята е един от предметите, който формира отношение на учениците към света. И тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира Вълчев.

mediapool.bg