Кламер БГ - Новини: Според МОН "изтичането на мозъци" ще затихне до 10 години

Според МОН "изтичането на мозъци" ще затихне до 10 години

България

|
Четв, 14 Март 2019г. 16:07ч.
Според МОН "изтичането на мозъци" ще затихне до 10 години

Демографският проблем на България не е толкова в по-малкия брой на децата, колкото в емиграцията на младите хора, но до едно десетилетие тази тенденция ще се преобърне.

Това сочи анализ на министъра на образованието Красимир Вълчев, който взе участие в организирана от работодателските организации кръгла маса в София под патронажа на президента Румен Радев.

Емиграцията ще спадне, когато доходите ни станат 70% от европейските

"Ситуацията е ясна. В следващите десетилетия младите хора, в най-добрия случай, ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще навлизат в пенсионна възраст. Образователната система не може да произведе допълнително млади хора, но това, което може да направи, е да не допусне, като крайно амбициозна цел, нито едно дете да не отпадне от образователната система", заяви Вълчев.

По думите му вече се наблюдава забавяне на темпа на изтичането на млади хора зад граница заради постепенното повишаване на доходите у нас в сравнение със средноевропейските.

Сега средните доходи в България са ниво от около 50% спрямо средноевропейските. Анализите показват, че при достигане на 65-70% от средноевропейските доходи, младите хора се отказват от емиграция. "Нужно ни е още едно десетилетие и ще обърнем тенденцията", каза Вълчев.

Според него образователната система трябва да акцентира не толкова върху придобиването на знания, колкото на умения.

"Заявихме, че учителите са най-важни, за да имаме добра образователна система. Няма как роботите да заменят учителите. Най-високите образователни резултати са в тези държави, в които най-добрите студенти стават учители", каза Вълчев. По думите му заплатите на учителите ще станат около 130% от средните през 2021 г., когато бъде достигнато обещаното от ГЕРБ удвояване на учителските заплати спрямо нивото им от 2017 г.

Макар да не се вижда и да върви тихо, тече политика по сериозно намаляване на държавната поръчка за студенти във всички направления в социалните, стопанските и правните науки, съобщи още Вълчев. По думите му съкращенията в част от направления са с по 40-60%.

Раждаемостта се вдига със заетост и високи доходи

"Най-добрата демографска политика за покачване на раждаемостта е увеличаването на заетостта", заяви по време на кръглата маса икономистът от Института за пазарна икономика Десислава Николова.

По думите й през 2001 г., когато средните доходи у нас бяха 29% от средноевропейските, 17% от младите хора са заявявали, че нямат намерение да емигрират. През 2018/2019 г., когато доходите у нас са 49% от средноевропейските, 61% от младежите до 29 г. казват, че нямат намерение да напускат страната. "Догонването на доходите е другата добра демографска политика", каза още Николова. Тя се застъпи за повече средищни училища и окрупняване на училищата, защото опитът показва, че като цяло малките училища дават по-лош старт в живота у нас.

Най-малко 200 000 работници не достигат на пазара на труда

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че бизнесът оценява недостига на работници и специалисти у нас на 500 000 души в средносрочен план. По оценка на председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов пък не достигат около 200 000 души.

Васил Велев за пореден пък се застъпи за облекчаване на вноса на работници. "Не може в Полша привличането на един работник от чужбина да става за 10 дни и да струва 30 евро, а в България това да отнема 100 дни и да струва 300 евро", каза Велев.

Абсурд е малките и големите фирми да са с еднаква административна тежест

Шефът на икономическата комисия в парламента Петър Кънев заяви, че огромен проблем в момента е бизнес средата за микро и малкия бизнес у нас. 324 000 са микро и малките фирми в България, а 5000 са средните фирми. "Пълен абсурд е една и съща административна тежест да се прилага за една микро фирма и за едно голямо предприятие, но, за съжаление, за две години нямаме абсолютно никакъв напредък по този въпрос", каза Кънев.

Законодателството е "калпаво"

Проф. Огнян Герджиков се оплака от отчайващото състояние на законодателството у нас. "Ние имаме много нестабилно, калпаво законодателство. От 50 години следя развитието на законодателството в България, но то никога не е било по-лошо от това, което се случва в последните 10 години", каза Герджиков. Според него е "вселенска глупост" решението от 2009 г. капиталът за регистрация на ООД да падне на 2 лв. "Абсолютен световен рекорд" според професора са броя на измененията на Кодекса за социално осигуряване от 2000 г. насам – 134 пъти.

Герджиков даде пример как промените в законодателството у нас могат да доведат човек до прединфарктно състояние. Той разказа за бизнесмен, който изтеглил кредит, за да строи ВЕЦ у нас. Проектът започнал през 2004 г. През 2010 г. всички технически процедури преминали, а през 2012 г. е получил разрешение за право на строеж, а през 2013 г. започва строителството. На 17 февруари 2015 г. бизнесменът подава заявление в ДНСК за акт 16, но по необясними причини то е забавено до момента, в който се променя законът за енергетиката, така че отпадат преференциалните цени за възобновяемите енергийни източници.

"Този честен, почтен бизнесмен беше в прединфарктно състояние. Смятате ли, че е нормално да се играе футболен мач и в 89-ата минута правилата на играта да се сменят и да не се зачитат головете с глава, например", запита реторично Герджиков.

mediapool.bg