Кламер БГ - Новини: Баневи остават в ареста, определиха делото като "пълен смях"

Баневи остават в ареста, определиха делото като "пълен смях"

България

|
Четв, 13 Дек 2018г. 17:33ч.
Баневи остават в ареста, определиха делото като "пълен смях"

Спецапелативният съд остави за постоянно в ареста Николай и Евгения Баневи, които са обвинени за изпирането на над един милиард евро и редица други престъпления, свързани с източване на притежаваните от тях предприятия. Решението на съда е окончателно. То е мотивирано от наличието на риск двамата да се укрият и да извършват ново престъпление.

Прокуратурата е внесла в съда 123 тома с данни срещу Баневи. В четвъртък по делото беше внесен още един том с доказателства, но предстои обвиняемите да се запознаят с тях. Баневи пожелаха да бъдат снимани в съдебната зала и искаха да говорят пред медиите, но на служителите от "Съдебна охрана" беше разпоредено да извадят камерите от залата.

На влизане в съдебната зала бизнесменът Николай Банев все пак успя да обясни, че разследването срещу него, съпругата му и майка му е "селска вечеринка". Той отрече възможността в международна авторитетна международна банка, която е листвана на борсата в Лондон, някой да може да вкара 600 милиона евро - изпрани пари.

Всичко това Банев определи като “пълен смях“. А на въпроса защо се е стигнало до тук, той препрати журналистите да потърсят отговор от властта.

Бизнесменът призова обществеността да следи как прокуратурата ще докаже обвиненията срещу тях. Той отбеляза, че в 123-те тома по делото няма негов или на съпругата му подпис срещу нито един лев, с който по някакъв начин е злоупотребено.

Прокуратурата твърди, че престъпното сдружаване на Николай Банев с Евгения Банева е започнало след смъртта на втората съпруга на бизнесмена - поетесата Дочка Банева, която умира през август 2005 г. Държавното обвинения смята, че разграбването на предприятията е започнало с "Полимери" - Девня след октомври 2005 г. .

В края на 2011 г. Николай Банев е разпоредил да започне рязането за скрап на три свои предприятия, които не били в несъстоятелност, но са били със запорирани сметки. Това са "Елма", химическият завод "Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък". От рязането на "Елма" били получени 1.3 млн. лева, от химическия завод - 133 000 лева, а от "Топлофикация Казанлък" - 210 000 лева, обяви прокуратурата.

От Николай и Евгения Баневи се търси отговорност за пет отделни престъпления. Николай Банев е обвинен за ръководене и участие в престъпно сдружение. Евгения Банева е обвинена само за престъпно сдружение. Най-сериозното обвинение на двамата е изпирането на над 1 милиард лева.

Не става ясно обаче как точно са генерирани тези пари, защото общата стойност на всички останали обвинения е много по-малка от тази сума. Баневи са обвинени за източването на "Полимери" АД, "Елма" АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД. Общият размер на източените средства е 84 млн. лв, твърдят разследващите.

Баневи са обвинени още за укриване на данъци за 4 млн. лв и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Преди четири дни заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че властите имат данни, че Баневи имат над 1 милиард лева в швейцарска банка и са поискали от местните власти да запорират парите.

mediapool.bg