Кламер БГ - Новини: Спешните обаждания на 112 ще достигат до Бърза помощ за секунди

Спешните обаждания на 112 ще достигат до Бърза помощ за секунди

България

|
Четв, 27 Септ 2018г. 17:45ч.
Спешните обаждания на 112 ще достигат до Бърза помощ за секунди

С промяна в работата на спешния телефон 112 спешните обаждания ще стигат до операторите в Бърза помощ за около 15 секунди, а не както досега – за 3 минути. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков при отбелязването на 10-годишнината от началото на Единния европейски номер у нас в четвъртък. Пенков обясни, че това ще се случи паралелно с въвеждането на нов хардуер в спешния телефон, който ще позволи да бъдат приемани до 3000 обаждания от един пост.

"Няма да загубим две минути или три за разговор от едната или другата страна. Директно се прехвърля сигналът към нашия диспечер, който ще започне телефонен триаж и ще прецени какъв екип да прати на място“, обясни Пенков, цитиран от БНР.

През десетте години националната система разширяваше своя обхват, набираше популярност и днес можем да кажем, че българските граждани имат рефлекса да използват националния телефон 112, защото знаят, че той е най-прекият път за получаване на помощ в извънредна ситуация, отбелязват по повод 10-годишнината от МВР.

mediapool.bg