Кламер БГ - Новини: Спецсъдът остави в ареста трима от групата за източване на НОИ

Спецсъдът остави в ареста трима от групата за източване на НОИ

България

|
Нед, 10 Март 2019г. 22:07ч.
Спецсъдът остави в ареста трима от групата за източване на НОИ

Специализираният наказателен съд остави в ареста трима от групата, задържана преди дни за източване на осигурителния бюджет.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за директора на териториалното поделение на НОИ-Силистра Милен Пенчев, за началника на сектор "Отпускане на пенсии“ Стоянка Симеонова и на Тодор Тодоров.

Останалите участници в престъпната схема за източване на НОИ-Силистра - Евгения Мутафчиева, съпругата и синът на Тодоров - Цветанка и Тодор, бяха пуснати под парична гаранция.

Прокуратурата мотивира искането си за тримата със събрани от МВР-Силистра и ГДБОП доказателства за престъпна група, която е изготвяла осигурителни документи с неверни обстоятелства и фалшиви трудови книжки с цел присвояване на пари от бюджета на НОИ-Силистра. Друг аргумент е опасността те да окажат натиск върху свидетелите по случая.

Документите са се предавали лично или чрез упълномощено лице, едно от което е задържаният Тодор Тодоров.

На другото задържано лице - Стоянка Симеонова, са диктувани номера с разпореждане за отпускане на пенсии в максималния размер. Тя осъществявала и контрол по движението на преписките за пенсиониране, като сумите са варирали между 8 и 10 хиляди лева. Плащани са ѝ разсрочено, предаде БНР.

В началото на заседанието Милен Пенчев, който е баща на певицата Тита, поиска делото да бъде гледано при закрити врата заради медийния интерес, че е баща на популярната изпълнителка. Прокуратурата не възрази, но съдът не видя основания за това делото да не бъде публично.

Пенчев обясни пред съда, че е подавал сигнали в прокуратурата за нередности още през септември миналата година за поне 10-15 случая. Заяви, че лично една от свидетелските по делото - Галина Великова от Икономическа полиция, го е помолила за съдействие. В крайна сметка той допусна, че може би е бил подведен.

Прокуратурата обаче обърна внимание в хронологията на събитията и че сигналите са се подавали едва след като е станало ясно, че полицията разследва престъпната схема.

Защитата на обвиняемите не видя основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение и настоя за по-леките - парична гаранция или подписка. Според тримата адвокати на обвиняемите не са налице доказателства за престъпна група.

mediapool.bg