Кламер БГ - Новини: В събота до полунощ: Спецсъдът внезапно се разбърза с делото срещу Иво Прокопиев

В събота до полунощ: Спецсъдът внезапно се разбърза с делото срещу Иво Прокопиев

България

|
Нед, 21 Юни 2020г. 13:41ч.
В събота до полунощ: Спецсъдът внезапно се разбърза с делото срещу Иво Прокопиев

Пледоарии до полунощ в почивен ден и скоростно заличаване на свидетели, за да няма никакво забавяне на присъдата. С тези прийоми Специализираният наказателен съд е на път да приключи делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество EVN. Сред подсъдимите в този процес са бизнесменът и съиздател на "Икономедия" Иво Прокопиев, бившите министри на енергетиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Финалните изслушвания започнаха по спешност в събота следобед, след като като съдия Вилислава Ангелова заличи трима свидетели на защитата и изненадващо ускори процеса. Досега по това дело не бе демонстрирана никаква спешност.

Обвинение заради изказване

Прокопиев е обвиняем заедно с бившите министри на финансите и на икономиката от първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Подсъдими са още трима от фирмата на Прокопиев "Булброкърс". Според прокуратурата те са ощетили държавата чрез продажбата на миноритарния дял от електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Тезата на разследващите е, че държавата е била ощетена чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата. Прокопиев е обвиняем като помагач. Прокуратурата го привлече към отговорност заради едно негово изказване на заседание на Тристранката. Според разследващите с него, както и със съвети той е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

"Ето това не разбирам. Как може да има обвинение за мнение и разяснение? Не го разбрах нито при повдигането му, нито сега, след 25 заседания по делото, по време на които името ми беше споменато само два пъти", заяви Прокопиев в обясненията си пред съда.

Свидетелите само ще ни забавят

По график преди два дни, в четвъртък, съдът трябваше да разпита трима членове на управителния съвет на австрийското дружество EVN - Гералд Райдингер, Щефан Шишковиц и пенсионирания Петер Лайер. Съдия Ангелова обаче реши да ги заличи от списъка със свидетели заради невъзможност да бъдат разпитани по скайп.

Адвокатите настояваха тримата да бъдат призовани по редовна процедура чрез искане до австрийските власти. По време на делото обаче стана ясно, че преводачка се е свързала с техни представители и поканила тримата да се включат в процеса. Отговорили ѝ, че Райдингер, Шишковиц и Лайер искат да бъдат разпитани чрез видеовръзка пред австрийския съд. Подобна процедура отнема време и съдията реши да не се занимава с организацията ѝ. Вместо това заличи тримата, макар че и прокуратурата твърдеше, че има въпроси към тях. След това бе насрочена дата за пледоарии – 20 юни, въпреки че според предишния график имаше заседание и за след месец – 20 юли.

Прокуратурата поиска и арести

Самото съдебно заседание в събота продължи рекордните 14 часа, от които пет часа пледоария на наблюдаващите прокурори Емил Петров и Наталия Станчева. Те поискаха всички подсъдими да бъдат задържани под стража, за да не се укрият от правосъдието.

Дали съдът ще одобри това искане, ще стане ясно идната неделя, когато ще бъде обявено решението по делото.

Междувременно в залата стана ясно, че бившият вицепремиер Дянков бе може да присъства на заседанието, тъй като е в САЩ, а полетите са отменени заради епидемията от коронавирус. Което значи, че има вариант присъдата да бъде четена в негово отсъствие.

Това е едно от знаковите дела, започнати от бившия главен прокурор Сотир Цацаров и продължени със същия ентусиазъм от наследника му Иван Гешев, независимо че през годините така и не успяха да изкарат неопровержими доказателства за повдиганите обвинения. Това не пречи на Иван Гешев непрекъснато да споменава Иво Прокопиев като един от хората, които имали интерес да дестабилизират държавата – последният повод за подобен коментар от страна на главния прокурор бе скандалът с изтеклите снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов, на което се вижда и чекмедже с пачки евро и златни кюлчета. Разследващите още не са се произнесли нито кой е правил снимките, нито кой ги е разпространил, нито дали са монтаж.

mediapool.bg