Кламер БГ - Новини: Спецпрокуратурата съди петима за източване 22 млн. лв. ДДС

Спецпрокуратурата съди петима за източване 22 млн. лв. ДДС

България

|
Пон, 30 Ноем 2020г. 15:27ч.
Спецпрокуратурата съди петима за източване 22 млн. лв. ДДС

Специализираната прокуратура внесе в съда дело срещу организирана престъпна група за източване на 22 милиона лева ДДС. Според обвинението петимата от групата са работили заедно от началото на 2011 г. до януари 2015 г.

Парите били ползвани като данъчен кредит от две действащи търговски дружества, собственост на участник в групата.

Според прокуратурата престъпната схема е измислена от ръководителят на престъпното сдружение - И.В. Той организирал и регистрирането на 12 фирми от типа "липсващ търговец" на името на подставени лица с нисък социален статус, без дейност, активи и служители.

Целта на дружества била да поставят началото на неистински документален поток и неправомерно да формират данъчен кредит на действащите фирми. Функциите на всеки от участниците в престъпната група определял ръководителят й, съобщава прокуратурата.

Един от тях имал задачата да намира "собственици" на фирми и да регистрира на тяхно име кухите търговски дружества. Друг отговарял за осигуряването на документите – договори за консултантска дейност, фиктивни услуги, фактури за фиктивни доставки и за покупка на машини и други.

За счетоводството били наемани външни експерти, които не подозирали, че обработват неистински документи. Собственикът на действащите дружества внасял месечните справки-декларации по Закона за ДДС, които винаги отчитали висок оборот и ниска печалба.

Предстои спецсъдът да насрочи дата за разпоредителното заседание по делото.

mediapool.bg