Кламер БГ - Новини: Специалисти настояват рехабилитацията да бъде по-добре финансирана от НЗОК

Специалисти настояват рехабилитацията да бъде по-добре финансирана от НЗОК

България

|
Пон, 21 Окт 2019г. 11:42ч.
Специалисти настояват рехабилитацията да бъде по-добре финансирана от НЗОК

Клиничните пътеки за рехабилитация да бъдат по-добре финансирани от Нацаионалната здравноосигурителна каса (НЗОК) и повече от нуждаещите се хора да имат достъп до тази медицинска услуга. За това настояват от Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация в писмо до здравните институции. Те обръщат внимание, че на фона на непрекъснат растеж на разходите за болнична помощ делът на разходите за рехабилитация намалява от 3.95% за 2014 г. - на 3.03% през 2017 г. “Многократно сигнализираме, че стойността на клиничната пътека по физиотерапия и рехабилитация покрива около 43% от реално направените разходи по данни от 2010 г. Вероятно тези стойности са още по-неблагоприятни днес“, посочват от асоциацията.

Ползите от рехабилитацията

Специалистите посочват, че средствата, вложени за рехабилитация и разходвани по предназначение, се възвръщат между 5 и 9 пъти. Изследвания във Великобритания и Ирландия показват, че болничната рехабилитация при пациенти с тежки неврологични заболявания води до очаквани годишни икономии от 50 000 евро на човек. Комплексното физикално лечение и рехабилитация за повлияване на болката намалява с 42 дни отсъствията от работа за една година. Комплексната рехабилитация при заболявания на опорно двигателния апарат от пренапрежение води до 64 % икономия на медицински разходи.

Рехабилитацията има широко приложение на различни нива на обслужване на пациента – от реанимационното легло, през рехабилитационните отделения/клиники към болниците за активно лечение до санаториумите. В болничната помощ по клиничните пътеки са обхванати основно заболявания в областта на сърдечно-съдовата система, неврологични – на централна и периферна нервна система, опорно двигателния апарат – ортопедични и ревматологични и някои други. От болестите при децата са обхванати тези с детска церебрална парализа, родова травма на раменния сплит, спинална мускулна атрофия и други.

Много от нуждаещите се пациенти не стсигат до рехабилитация

Проучване на асоциацията за 2018г. Е установило, че в страната по клинични пътеки през отделенията/ клиниките по неврология и неврохирургия, ортопедия и травматология, кардиология, неинвазивна кардиология, кардиохирургия и ревматология и неонатология на болниците за активно лечение преминават около 280 000 пациента за една година. В същият период рехабилитационно лечение са провели около 140 000 болни. Последната цифра включва както случаи, преминали през отделенията/клиниките за активно лечение, така и хронично болните, лекувани в амбулаторни условия и продължили лечението си в санаториум. Процентът на последните е по-голям от тези, които са преминали през болниците.

“Тези резултати показват, че има голям брой пациенти, които се нуждаят от рехабилитационно лечение, но по едни или други причини те не са го провели. Трябва да отбележим, че своевременното възстановяване на здравословното състояние на пациента е основен фактор за по-бързото му връщане на работното място, както и за намаляване на временната му нетрудоспособност. Адекватната рехабилитация на тежко болните цели намаляване на тяхната загубена автономност, при което се освобождава ангажираността на близки и роднини за “отглеждането” им“, посочват специалистите. Според специалистите в страната не се отделят необходимите средства за рехабилитация, пропорционално на големият брой пациенти нуждаещи се от това лечение.

“Друга смущаваща практика е съществуващият дисбаланс в разпределянето на лимитите за болнична помощ между утвърдени болнични заведения, предлагащи качествена медицинска услуга и новопоявяващи се такива в различни краища на страната. По този начин се формират чувствителни различията във финансирането на лечебните заведения, като непрекъснато се лимитират тези от държавният сектор“, допълват те.

Професията застарява

Като притеснителен специалистите определят и факта, че средната възраст на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина всяка година нараства. Броят на специализиращите няма да може да замести, броят на пенсиониращите се, както и този на емигриращите. Рехабилитатори и кинезитерапевти напускат като емигрират или започват да работят като масажисти в частни центрове и т.н. “За тази нерадостна картина основната причина е липсата на остойностяване на медицинската услуга, критично ниските цени на клиничните пътеки и съответно ниското заплащане, на медицинския труд. Неадекватните месечни възнаграждения, дължащи се на недоостойностяване на реалните разходи, които се правят за болничния престой и в доболничната помощ, водят до редуциране на персонала, което от своя страна влошава медицинската услуга в областта на рехабилитацията“, коментират специалистисте. Те предупреждават, че тази тревожна тенденция не може да бъде компенсирана бързо, защото задоволяването на рехабилитационното направление в медицината с кадри е бавен и труден процес.

“Считаме, че политиката на прилагане на “историческият принцип” на определяне на лимитите, както и този на увеличаване на обемите на работа не дават добри резултати и водят до разширяване на злоупотребите“, коментират от асоциацията.

Адекватни остойностяване и лимити

Затова специалистите посочват, че е необходим икономически анализ, въз основа на който адекватното да се остойностят медицинските услуги, съответно да се определи цената на клиничната пътека.

Според тях е необходимо разработването и изпълнението на принципен механизъм за определяне на лимитите на клиничните пътеки, чрез който да се ликвидира дисбаланса в разпределянето на финансовите средства и да се създаде възможност за проява на пазарният механизъм, а не подчертано лобисткият.

mediapool.bg