Кламер БГ - Новини: Иван Гешев и Младен Маринов респектираха лично село Галиче (Видео)

Иван Гешев и Младен Маринов респектираха лично село Галиче (Видео)

България

|
Пон, 13 Ян 2020г. 14:36ч.
Иван Гешев и Младен Маринов респектираха лично село Галиче (Видео)

Главния прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов се появиха лично в понеделник сутринта в размирното врачанско село Галиче. Целта е хората там да "видят, че държавата я има". МВР обяви, че в селото е започнала специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност. Тя се изразява в проверка на лицата с криминални прояви и е насочена срещу нарушенията на обществения ред.

Гешев, Маринов и Иванов са провели на място среща с кметовете на Галиче и Бяла Слатина, както и с окръжния прокурор на Враца.

Изсипването на целия репресивен апарат на държавата в Галиче е заради убийството на 18-годишно момиче. То бе намерено с прерязано гърло в двора на къщата, в която живее. МВР реагира бързо и арестува няколко души, като един от тях - 18-годишен младеж, направи самопризнания.

Иван Гешев уточни, задържаният е осъждан като непълнолетен, а по време на убийството е бил в изпитателен срок.

Да я видят държавата

Пред местни медии Иван Гешев обяви, че една от причините да отиде на място е да се види, че "има държава". Другата причина са сигналите за напрежение срещу предполагаемия убиец и фамилията му. Трябвало да се успокоят страстите, като се засили полицейското присъствие, за да не се стигне до сблъсъци.

Главният прокурор каза, че прокуратурата и МВР ще правят анализ на хората, които имат повече от две висящи дела и "тормозят" селата.

"Те са известни на местния кмет, местния полицай, местното РПУ. Време е да се подобри координацията между прокуратурата, местната власт и полицията и да се предприемат законови мерки тези лица да не са на свобода, за да не се случват такива трагедии", каза Гешев, който още след избора си на главен прокурор обяви за свой пръв приоритет борбата с битовата престъпност.

Вината е на институциите

"Може би (липсата на координация) е вината на институциите и ако имаше по-добра координация, ако си говорехме, можеше да не се стигне до този трагичен край. В голямата си степен съдебната власт се намесва, когато нещо се случва. Превантивната роля е много важна. Тук има своята роля МВР, за което ние може да помогнем", каза Гешев.

Той обеща, че властите ще създадат необходимата организация, а първата задача ще е да се "анализират хората, които тормозят населението". Главният прокурор обяви, че ще се "предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност" за гражданите. Все още е неясно на какво основание властите ще изселват хора, които смятат за опасни и къде точно ще ги водят.

Главният прокурор заяви още, че профилът на (заподозрения) извършител на убийството в Галиче е подобен като този на обвинените за убийствата в Сотиря и Русе: "(Това са) хора, които не са образовани и са социопати. Извършителят на убийството в Галиче има завършен само първи клас".

Низки подбуди

"Става дума за един много тежък инцидент - жестоко убийство на млад човек по подбуди, които са по-скоро присъщи на животни, а не на хора. Подбудите са на много ниско ниво на човешките потребности", коментира вътрешният министър Младен Маринов.

Той посочи, че в Галиче има "обострени настроения" към извършителя и фамилията му, а МВР щяло да пази реда. Местната власт в селото работи по проект за изграждане на видеонаблюдение. Според вътрешния министър трябва да се работи за по-бързо събиране на доказателства и хората, създаващи проблеми, да се извеждат от населените места.

Дълги години кмет на село Галиче бе Ценко Чоков, който бе избиран четири пъти с подкрепата на различни политически сили. През май миналата година той бе осъден на първа инстанция като ръководител на група за рекет, лихварство, побоища и палежи. Заради продължително му задържане в ареста в началото на 2018 г. бяха прекратени и правомощията му като кмет на врачанското село.

mediapool.bg