Кламер БГ - Новини: София събира разделно стари дрехи

София събира разделно стари дрехи

България

|
Пет, 21 Септ 2018г. 17:59ч.
София събира разделно стари дрехи

Контейнери за стари дрехи може да бъдат разположени на повече места в София, ако общинският съвет одобри предложения на администрацията за създаването на система за събиране и на този вид отпадъци. Идеята е кофи да има във всички райони на града. отпадъците от тях ще се събират от организации за оползотворяване на текстилни отпадъци. Кои и колко ще са те ще стане ясно по-късно.

Това съобщи зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

Събраните в контейнерите дрехи може да се използват повторно за създаване на дизайнерски облекла или пък да бъдат рециклирани. За какво точно ще се използват зависи от състоянието им.

В момента пилотно са поставени четири контейнера за текстилни отпадъци около Южния парк и в Борисовата градина. За една седмица в тях са събрани 2 тона отпадъци. Христова обясни, че този вид боклуци са 2% от общата смет, генерирана от хората, живеещи в София.

Събирането ѝ в специални контейнери не само ще даде възможност текстилът да се използва повторно, но ще реши и проблема с изгарянето на стари дрехи за отопление през зимата, коментира кметът Йорданка Фандъкова. Миналата зима от общината обясняваха, че това е една от причините за лошата миризма и замърсяването на въздуха в някои квартали на града.

От години някои търговски вериги насърчават връщането на стари дрехи дори и с ваучери за намаления. Текстилът се преработва и използва отново от производителите.

Неотдавна министърът на околната среда Нено Димов съобщи, че се обмисля въвеждането на продуктова такса за стари дрехи, обувки и чанти. Тя ще се плаща от вносителите и производителите на такива изделия, а приходите от нея трябва да отиват за оползотворяването на продуктите, когато станат отпадък.

mediapool.bg