Кламер БГ - Новини: София си набеляза над 50 транспортни проекта за догодина

София си набеляза над 50 транспортни проекта за догодина

България

|
Пет, 26 Окт 2018г. 18:26ч.
София си набеляза над 50 транспортни проекта за догодина

Над 50 проекта, сред които и мащабни инвестиции като възстановяването на трамвая до кв. "Дървеница" и ремонт на бул. "България", са сред приоритетите на общината за изграждане на транспортна инфраструктура през следващата година, годато през есента ще има и местни избори. Мащабната програма няма финансови разчети, едва ли ще може да бъде изпълнена в рамките на 2019 г. и има по-скоро пожелателен характер. Сигурни изглеждат само проектите с еврофинансиране, както и довършването на ремонти, които започнаха през тази година.

Приоритетните обекти от транспортната инфрастрктура бяха изпратени до ресорната комисия в общинския съвет, която в сряда трябваше да ги разгледа за сведение. Нямаше дебати и въпроси по списъка, в който няма никакъв бюджет или източник на финансиране. Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев само обясни, че конкретните обекти, за които ще има пари, ще станат ясни при определянето на общинския бюджет за 2019 г.

По-късно Крусев каза, че в документа, изпратен на съветниците, са записани всички възможни проекти. Отсега е ясно обаче, че голяма част от тях няма как да се случат, дали заради липса на средства, дали заради забавени процедури по отчуждаване. Крусев припомни, че само за възстановяването на трамвай до кв. "Дървеница" са нужни 20 млн. лева. Проектът е вписан в програмата, въпреки че по думите на зам.-кмета "хората не го искат".

Иначе в програмата за транспортна инфраструктура фигурират доста обекти, които трябваше да бъдат започнати или довършени през миналата и тази година. Такъв е случаят с ремонта на бул. "Шипченски проход", например. Част от него вече беше реновирана, но общината обяви, че прекратява договора с изпълнителя "Пътища и съоръжения" и обновяването на втората част се забави. То беше включено в инвестиционната програма на местната власт за тази година, но така и не тръгна.

За догодина в програмата влизат и още няколко проекта, които бяха в плановете за 2018 г. като рехабилитация на ул. "Първа българска армия", разширението на бул. "Тодор Каблешков", реконструкцията на бул. "Монтевидео". Последните два се работят от 2017 г.

В плановете естествено е и довършването на ремонтите в центъра на града - на ул. "Граф Игнатиев" и пространствата около храм "Александър Невски" и Военния клуб. Работата там тече и в момента. Те се финансират с пари от ЕС. От там идват и средствата за друг ремонт, който трябваше да започне през тази година, но се отложи за пореден път - подмяната на линиите на трамвай 5 от кв. "Княжево" до Съдебната палата.

Предвидено е и изграждане на три нови трамвайни трасета - по бул. "Копенхаген" в кв. "Дружба" до жк. "Младост 1", това до "Дървеница" и трасе по бул. "Панчо Владигеров" в кв. "Люлин". Едва ли някое от тях ще е е факт през следващата година.

mediapool.bg