Кламер БГ - Новини: "София прайд" мина под мотото “Не давай власт на омразата“

"София прайд" мина под мотото “Не давай власт на омразата“

България

|
Съб, 08 Юни 2019г. 19:56ч.
"София прайд" мина под мотото “Не давай власт на омразата“

Под мотото "Не давай власт на омразата" премина 12-то шествие “София прайд“, чиято цел е да привлече вниманието на обществото към проблема с неравенството на хората с различна сексуална ориентация. Събитието е подкрепено от множество държави и неправителствени организации.

По същото време в най-големите български градове се проведе контрапарад, наречен “Поход на семейството“. Участниците в него призовават за защита на традионното семейство. В столицата имаше и шествие на крайните националисти от “Национална съпротива“, които са обединени под лозунга “Да запазим децата от разврата“.

Специален призив за прайда отправи организацията на евреите в България “Шалом“, която издигна мотото "Омразата не е кашер".

"Българската еврейска общност категорично застава зад вас в борбата срещу езика на омразата и дискриминацията в българското общество", се казва в съобщението на организацията.

“Шалом“ заявява, че категорично и последователно се бори срещу проявите на омраза и дискриминация в българското общество, защото вярва, че българските граждани трябва да имат равни права, независимо от тяхната религия, етнос, пол или сексуална ориентация.

"Надяваме се, че следвайки еврейската традиция за социална справедливост за всички човешки същества, ще се чуят много гласове в защита на равенството на ЛГБТИ хората като важен аспект от толерантното и уважаващо човека демократично общество", се допълва в съобщението.

Срещу гей парада се обявиха ВМРО, Националния фронт за спасение на България и ''Атака''.

mediapool.bg