Кламер БГ - Новини: София получи награда за борба с климатичните промени

София получи награда за борба с климатичните промени

България

|
Ср, 26 Фев 2020г. 16:22ч.
София получи награда за борба с климатичните промени

Столичната община, която има проблеми със замърсяването на въздуха, получи награда за борба с климатичните промени. Градът е включен в списъка с градове "А-Лидери", който се прави от глобалната платформа CDP.

В списъка от лидери са общо 105 града по целия свят, а сред тях са Сеул, Хага, Париж, Берлин, Лисабон, Стокхолм и други.

За отличието, което кметът на София Йорданка Фандъкова получила на церемония в Париж, съобщиха от пресцентъра на общината.

От сайта на организацията CDP става ясно, че рейтингът се прави на базата на информация, предоставяна от самите градове. Тя включва данни за това какви са основните заплахи за града от климатичните промени и какво прави общината, за да се справи с тях. От данните за София става ясно, че общината се е похвалила с това, че почиства речните корита, за да намали риска от наводнения, засажда дървета като мярка срещу прекомерно повишаване на температурите, а за екстремни застудявания повишава енергийната ефективност на сгради. Като мерки срещу климатичните промени са посочени още подмяната на превозните средства на градския транспорт с по-екологични, както и поставяне на енергоспестяващо улично осветление.

"След като положихме добрата основа с планиране, подготвихме проекти, защитихме европейско и национално финансиране за част от тях, а други финансираме със собствени средства, продължаваме с изпълнението на приетите стратегически документи за смекчаване на и адаптация към климатичните промени – План за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община, Стратегия за адаптация към климатичните промени и Плана за действие към нея до 2025 г.", коментира Фандъкова, цитирана от пресцентъра на общината.

Като постижение за намаляване на въглеродните емисии тя посочи изграждането на метрото, което до края на годината мрежата му щяла да стане 52 км, а обслужваните пътници - 500 000 на ден. това щяло да спести по 90 000 тона вредни емисии годишно.

"Подменяме основна част от подвижния състав на градския транспорт, като за последните години купихме 398 автобуса с най-високия екостандарт ЕВРО 6, 35 електробуса с нулеви емисии и 38 трамвая. Ежегодно засаждаме над 2000 дървета в градската среда, за 10 години залесихме над 1260 дка горски и замърсени земеделски земи, а всяко дърво може да абсорбира до 150 кг. въглероден диоксид годишно", коментира още Фандъкова.

mediapool.bg