Кламер БГ - Новини: София отново набира идеи за възстановяването на Войнишкия мемориал

София отново набира идеи за възстановяването на Войнишкия мемориал

България

|
Вт, 21 Май 2019г. 15:07ч.
София отново набира идеи за възстановяването на Войнишкия мемориал

Пореден конкурс за избор на проект за възстановяването на т. нар. Войнишки мемориал в пространството пред НДК обяви Столичната община.

Той трябва да бъде издигнат на мястото на мемориала в памет на войниците от Първи и Шести пехотни полокове на Първа Софийска дивизия, известна като Желязната дивизия, който беше разрушен по времето на комунистическия режим.

В момента от оригиналния паметник на мястото е върнат само лъвът. Конкурсът трябва да определи как да се довърши мемориалът.

"Идейният проект следва да предложи решение за постигане на естетическа, емоционално въздействаща, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове. Всяко предлагано решение следва да допринася за пълноценното обогатяване на съществуващата физическа среда чрез пространствено обоснована и естетически балансирана намеса, като същевременно създава възможности за осигуряване на условия за отдаване на почит и възпоменание", пише в съобщението за поредното обявяване на конкурса.

Предишният конкурс беше прекратен през ноември миналата година, тъй като всички подадени 5 предложения бяха отхвърлени.

Предложения за мемориала ще се приемат до 18 септември. След това жури трябва да класира участниците. Предвидено е присъждането на награди на първите трима. Победителят ще получи 15 000 лева, класираният на второ място - 10 000 лева, а проектът на трето място - 5000 лева. Победителят ще бъде поканен за сключване на договор за изработване на работен и технически проект с индикативна стойност 50 000 лева.

Столичният общински съвет взе решение за възстановяването на паметника през 2014 г., когато окончателно прие идеята за демонтиране на социалистическия паметник "1300 години България".

mediapool.bg