Кламер БГ - Новини: София обяви поръчка за чистене на града за 435 млн. лева

София обяви поръчка за чистене на града за 435 млн. лева

България

|
Вт, 23 Юли 2019г. 19:17ч.
София обяви поръчка за чистене на града за 435 млн. лева

Месеци преди края на мандата на кмета Йорданка Фандъкова Столичната община обяви един от големите си търгове - този за разпределянето на бизнеса с боклука. Местната власт пусна поръчка за почистването на голяма част от столичните райони, а общата индикативна стойност на поръчката е 435 млн. лева с ДДС за срок от 5 години.

Офертите ще се подават във ваканционния август месец - крайният срок е 21 август, а отварянето им ще е на 22 август, ако процедурата не бъде блокирана от обжалвания.

Търгът е разделен на 7 зони, в които влизат 19 и половина ("Триадица" е разделен на две) от 24-те столични района. От обхвата му са изключени "Младост" и част от "Триадица" (сега се чистят от фирмата ЗМБГ) и "Витоша" и "Овча купел" (за тях има договор с консорциум около "Титан АС"). Причината е, че контрактите за тях са от юли 2017 г. и изтичат през 2022 г.

Не се търси нова фирма и за събирането на боклука от "Красна поляна". В момента този район, заедно с "Люлин" и Красно село" се поддържа от общинското дружество "Чистота Искър". Оказа се, че то няма достатъчно своя техника, за да събира отпадъците, мие и мете в поверените му от общината части от града и наема такава от други фирми. Най-големият договор е с компанията "Грийн Партнърс", чиито краен собственик е Румен Гайтански, известен като Вълка.

Явно общината е решила да ограничи отговорностите на "Чистота Искър" само до район "Красна поляна", тъй като "Люлин" и "Красно село" са включени в новата поръчка за разпределянето на бизнеса с чистенето. Преди време кметът Йорданка Фандъкова обясни, че е преосмислила намеренията си да увеличава териториите, поверени на "Чистота Искър", след като се разбра, че тя не може да ги чисти със собствена техника. Кметът обясни, че ще се иска от фирмата да посочи колко работа може да поеме, без да се налага да превъзлага дейността.

Иначе поръчката на общината за чистенето е разделена на същите зони, както и в момента. Повечето от тях се чистят от консорциуми, в които влизат фирми на "Титан АС", както и на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

При оценката на офертите половината от тежестта ще се пада на техническото предложение, а другата половина на цените за отделните дейности, предложени от кандидатите. Една фирма може да подаде оферти за максимум две позиции. За всяка зона има изискване за наличието на техника.

Зоните, на които е разделена София в поръчката

1. "Средец", "Лозенец", "Студентски" - прогнозна стойност (без ДДС) 68.4 млн. лева

2. "Искър", "Панчарево", "Кремиковци" - прогнозна стойност (без ДДС) 60.6 млн. лева

3. "Изгрев", "Слатина", "Подуяне" - прогнозна стойност (без ДДС) 57.36 млн. лева

4. "Илинден", "Надежда", "Сердика" - прогнозна стойност (без ДДС) 50 млн. лева

5. Банкя, "Връбница", "Нови Искър" - прогнозна стойност (без ДДС) 39.8 млн. лева

6. "Люлин", "Красно село" - прогнозна стойност (без ДДС) 41.7 млн. лева

7. "Възраждане", "Оборище" и част от "Триадица" - прогнозна стойност (без ДДС) 45.29 млн. лева

mediapool.bg