Кламер БГ - Новини: София може да въведе уседналост за кандидатстването за градина

София може да въведе уседналост за кандидатстването за градина

България

|
Ср, 16 Ян 2019г. 15:45ч.
София може да въведе уседналост за кандидатстването за градина

Уседналост при кандидатстването за детска градина с настоящ адрес може да въведе Столичната община. Това може да стане с промяната на правилата за прием в забавачките в София.

Изменението им беше задействано преди около месец, когато новите текстове бяха пуснати на обществено обсъждане. Във вторник вечерта такова имаше и в сградата на общината.

Според правилата родителите, които имат постоянен или настоящ адрес в административния район на градината, получават допълнителни точки. За постоянен адрес те са 3, а за настоящ - 2.

Според някои писмени предложения, получени в хода на обсъждането обаче, за ползването на предимство за настоящ адрес трябва да има изискване кога най-късно да е направена регистрацията. Конкретното предложение е 2 точки да се получават, ако тя е от поне 3 години, както е при кандидатстването за първи клас. Така щели да се избегнат случаи, при които родителите си правят регистрация за настоящ адрес в района, в който е градината, без да живеят там. Това ставало преди кандидатстването и се правело само за да се получат допълнителните точки.

Зам.-кметът по образованието и културата в Столичната община Тодор Чобанов допусна в сряда, че това предложение може да бъде прието. "Почти сигурно ще вървим на някакъв вид уседналост в случаите, когато се кандидатства с настоящ, а не с постоянен адрес", каза

той пред БНТ.

Хронични заболявания - само с ТЕЛК и НЕЛК

Другите основни промени в наредбата са свързани с приема на деца със заболявания в градинските групи. Според промените броят на малчуганите с хронични заболявания, които могат да бъдат приети в една група, ще бъде намален от максимум 5 на 3. Освен това болестите ще се удостоверяват само с документ от ТЕЛК или НЕЛК, а не с такъв и от лекарска комисия. Целта е да се затегне още приемът на деца с диагнози за хронични болести, тъй като той масово се използва за влизане в градина по втория начин, а родителите вадят фиктивни документи за диагнозите на малчуганите.

Както и досега, общината определя до 3 места в група за деца със специални образователни потребности (СОП). На първо класиране обаче ще се обявяват само две. Целта е да има повече бройки за малчугани без диагнози. Третото място ще се обявява, ако при кандидатстването се появят повече от две деца със специални образователни потребности за дадената група. Практиката при предходното класиране показа, че масово за трите места за деца със СОП кандидатурите бяха по 1 - 2 или такива въобще нямаше. Според правилата обаче тези бройки се прехвърляха към общата опашка след основното класиране.

Предимство за второ дете

Засега най-големият спор по променените в правилата е около това дали и какво предимство да се дава на малчугани, които имат брат или сестра в същата градина. В момента те получават 1 точка повече. Същото важи за близнаците, както и за т.нар. породени деца - с разлика по-малко от 2 години. В момента обаче точките за това са част от социалните критерии, а приемът по тях става в рамките на 40% от местата в дадена група.

Ако се приеме новото предложение на администрацията, децата с брат или сестра в градината ще имат по 1 точка повече от останалите и ще кандидатстват за бройките на общо основание, а не за тези от социалната квота. Така те би трябвало да имат по-голям шанс за прием. Мотивите на местната власт са, че ще улеснят родителите, които иначе трябва да се разкарват сутрин и вечер от една градина до друга. Това предложение се подкрепя от доста родители, включително и от неправителствената асоциация "Родители".

То обаче може да се превърне в причина наредбата за прием в градините да бъде оспорена в съда, ако тази промяна бъде приета. Според сдружение "Настоящи и бъдещи майки" предимството за семейства с две деца е в ущърб на тези, които имат само по едно, но и то няма възможност да ходи на градина поради недостатъчното места. Това според тях противоречи на европейските, а и българските правила. В становището им, изпратено до общината, се казва, че приемането на текста ще им даде основание да обжалват документа в съда.

Повече деца в яслите

Промените в правилата за прием в градините предстои да бъдат обсъдени и приети от Столичния общински съвет. В четвъртък той ще гласува и решение, с което ще позволи увеличаване на броя на децата в яслените групи от 18 на 23.

Според мотивите на администрацията това е позволено от наредбите на образователното министерство и ще се прилага в ясли, които отговарят на здравните изисквания за средата. Целта е да се преодолее частично недостигът на места в яслите, който към момента е около 5000 места. До преди две години в яслените групи се приемаха и по над 30 деца, а мотивът за препълването им беше, че реално забавачките се посещават от много по-малко малчугани. Същият е мотивът и за предложението за увеличаване на броя на местата в яслите.

mediapool.bg