Кламер БГ - Новини: София иска да се улесни ипотекирането на рушащи се паметници на културата

София иска да се улесни ипотекирането на рушащи се паметници на културата

България

|
Вт, 18 Дек 2018г. 17:00ч.
София иска да се улесни ипотекирането на рушащи се паметници на културата

Да се улесни процедурата за ипотекиране на рушащи се частни паметници на културата в полза на общината. За това ще настоява Столичната община пред Министерството на културата. Местната власт е подготвила промени в Закона за опазване на културното наследство, които иска да прокара през парламента, за да се подобри опазването на ценностите.

Поредните идеи за законови промени бяха маркирани във вторник от главния архитект на София Здравко Здравков. Столичната община, която се управлява от един от зам.-председателите на управляващата партия ГЕРБ - Йорданка Фандъкова, на няколко пъти успя да прокара законови промени през парламента.

Здравков не даде подробности как може да се улесни процедурата по налагането на ипотека за имоти, които са оставени от собствениците си да паднат. В момента по закон общините могат да издават предписания на собствениците на сгради, които са паметници на културата, за това, че не ги поддържат. При неспазването на предписанията се налагат глоби. Законът предвижда общината дори да направи сама ремонта на някое рушащо се ценно здание, след това да го ипотекира и да си търси парите от собственика. Ако той откаже да се разплати, сградата би трябвало да стане общинска.

До момента обаче тази мярка не е приложена нито веднъж в цялата страна, въпреки че има стотици паметници на културата, които не се поддържат. Според арх. Здравков проблемът е, че налагането на ипотеката може да се обжалва.

При такова дело в съда местната власт трябва да докаже, че собственикът наистина не се е грижил за имота си. това обаче било много трудно. За пример той посочи случая със Захарна фабрика в София. Сградата почти е изчезнала. Собствениците през годините са глобявани няколко пъти, но са обжалвали санкциите. Според Здравков точно след като местната власт спечели поредното дело, собствеността на сградата се сменя и става много трудно да се докаже, че именно новият собственик не се грижи за нея.

"В България собствеността върху такава сграда се смята за тежест. Тези сгради се възприемат само като парцел, възможност за ново застрояване", обясни арх. Здравков.

Той добави, че местната власт ще настоява в закона да се запише, че кметът на дадено населено място е заинтересовано лице и да дава становище в процедурите по отнемане или даване на статут на паметници на културата. Решенията се взимат от Министерството на културата.

Така трябва да се избегнат казуси като този с Двойната къща в София, която беше съборена, след като статутът ѝ на паметник беше отнет. В последствие той беше възстановен, но къщата вече не съществува. Подобен е и проблемът с Царските конюшни в столицата. Общината от години настояваше защитата на сградата да бъде възстановена, но това се случи спешно, след като част от комплекса в центъра на града изгоря при пожар. Тогава зам.-кметът на София Тодор Чобанов нападна министъра на културата Боил Банов за липсата на решение за възстановяване на статута на сградата.

Собственик на по-голямата част от изгорялото през лятото крило на Царските конюшни се оказа Министерството на вътрешните работи (МВР). До момента ведомството не е ремонтирало покрива, въпреки че още след пожара премиерът Бойко Борисов нареди това да бъде направено. Арх. Здравков обясни във вторник, че общината ще направи ремонт и ще си търси парите от МВР.

Столичната община вероятно ще предложи и други промени в Закона за опазване на културното наследство. През февруари тази година Банов, Чобанов и Здравков представиха идеите си за нови текстове в присъствието на министъра на културата Банов. Те включваха въвеждането на повече стимули за собствениците на сгради, които са обявени за паметници на културата, за да бъдат накарани да ги поддържат. Идеята беше те да се ползват само от собствениците, които се грижат за зданията.

В момента единствено собствениците на паметници на културата, които се използват за жилищни нужди, са освободени от плащането на данък сгради. Идеята е това да важи за всички здания независимо от предназначението им.

mediapool.bg