Кламер БГ - Новини: София и шест града получават над 111 млн. лв. за смяна на стари печки

София и шест града получават над 111 млн. лв. за смяна на стари печки

България

|
Четв, 06 Дек 2018г. 18:25ч.
София и шест града получават над 111 млн. лв. за смяна на стари печки

Екоминистерството ще предостави директно безвъзмездни 111.442 млн. лв. от еврофондовете на Столична община, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив и Смолян за смяна на стари печки на въглища с по-екологично отопление, за да се справят с проблемите си с мръсния въздух. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите в четвъртък.

То обясни, че парите се отпускат директно на тези общини, защото финансовият ресурс за подобряване качеството на атмосферния въздух по Оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) е ограничен.

Като цяло финансирането има за цел да се намалят наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление, както и Брюксел да приеме, че това е предприета мярка за изпълнение на ангажиментите на страната за опазване на атмосферния въздух и да не заведе второ дело – този път с финансови глоби, срещу България за наднормените прахови емисии.

Парите се отпускат за подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с алтернативни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа, посочва ековедомството.

Като крайна алтернатива (когато всички други опции са неприложими или изчерпани) е допустима и подмяната на старите печки с модерни уреди на дърва или въглища, които отговарят на техническите параметри за екодизайн, допълва МОСВ.

Очакванията са тези мерки, едновременно с планираните информационни и образователни кампании, да доведат до промяна в цялостното мислене на гражданите по отношение опазване чистотата на въздуха, пише в съобщението.

Максималният срок за физическо изпълнение на дейностите по проектите е 54 месеца.

Преди ден столичният кмет Йорданка Фандъкова се похвали, че Европейската комисия е одобрила проект на местната власт за подмяната на печките на твърдо гориво на 5000 социално слаби домакинства.

С обявените сега пари от ОПОС общината се надява да бъде сменено отоплението на още 15 000 домакинства. По данни на местната власт около 50 000 жилища в общината се топлят на твърдо гориво.

mediapool.bg