Кламер БГ - Новини: София даде зелена светлина на правителствения план за Перник

София даде зелена светлина на правителствения план за Перник

България

|
Вт, 28 Ян 2020г. 15:53ч.
София даде зелена светлина на правителствения план за Перник

Столичният общински съвет даде зелена светлина за осигуряването на вода за бедстващия Перник през водопреносната мрежа на София. След 3-часово заседание и над 2 часа дебати "за" гласуваха 56 общински съветници.

Един – лидерът на "Атака" Волен Сидеров, се въздържа. Мотивите му бяха неизгодният концесионен договор със "Софийска вода", която щяла да печели от продажбата на вода на Перник.

Въпреки критиките на опозицията за неяснотите по плана, той събра подкрепа с мотива, че така се разрешава хуманитарен въпрос и се помага на бедстващите перничани.

Решението влиза в сила веднага. След него може да започне изграждането на помпена станция и 13.5 км водопровод от резервоара на "Софийска вода" в Мало Бучино до водопроводната мрежа на Перник.

Проектът се ръководи и финансира от правителството. Параметрите му - технически и финансови, конкретните срокове за изпълнението му, както и кой реално ще го строи, все още не са обявени официално. Не са ясни и други подробности, свързани с осигуряването на вода за Перник от яз. "Бели Искър" през мрежата на София.

Според кмета на Перник Станислав Владимиров изграждането може да започне всеки момент, а от правителството го уверили, че има проектна готовност за това. Въпреки това ден по-рано от ръководството на "Софийска вода" заявиха, че проект все още няма. Официална информация от правителството по въпроса липсва.

300 литра в секунда

С конкретното решение на общинския съвет се разрешава преминаването на допълнителни 300 литра в секунда през мрежата на София, които по евентуалния нов водопровод да отиват до мрежата на Перник. Това ще позволи спирането на подаването на вода от единствения водоизточник на бедстващия град - почти празния аз. "Студена", и осигуряване на настоящия режим на водата в града със снабдяване от София.

При обявяването на спасителния план, определен и от правителството, и от кмета на Перник като единствения възможен, беше обяснено, че водата за него ще идва от яз. "Белмекен". При последвалите обсъждания в общината обаче се разбра, че на практика количествата са от един от язовирите, ползвани от София - "Бели Искър". В момента към него се насочват деривации, които се използват и за пълнене на яз. "Белмекен", но това се е правило и преди с цел осигуряване на нужните количества в яз. "Бели Искър" за 25% от потреблението на столицата.

Допълнителните 300 литра в секунда ще минат по Рилския водопровод. По време на заседанието на общинския съвет във вторник, както и на предходни обсъждания, опозицията от "Демократична България" изрази съмнения, че той може да издържи на допълнителното налягане. От "Софийска вода", която експлоатира и поддържа тръбата, твърдят, че тя е в добро състояние. Аварии не са изключени, но това важи за всеки водопровод в столицата. За миналата година те били 3.

Ден по-рано общинският съветник от "Демократична България" Борислав Игнатов алармира за теч и за незаконно присъединяване към Рилския водопровод. Във вторник от "Софийска вода" обявиха, че са решили проблема, а Игнатов отговори, че това вече е получил уверение, "че трасето е сигурно".

Перник има вода до април

Според кмета на Перник Станислав Владимиров имало уверение от правителството, че има проектна готовност за изграждане на помпената станция и тръбата от София, а работата можела да започне всеки момент. Още при обявяването на плана икономическият министър Емил Караниколов обяви, че за изпълнението му са нужни 45 дни.

За проекта трябваше да се отпуснат до 25 млн. лева от държавния бюджет. Такова решение от правителството обаче все още не е взето, а не е ясно и каква е точната сума, тъй като това зависи от осигуряването на тръби и помпи за аварийния проект. До момента е обявено само, че са намерени частите за водопровода, но не и за пречиствателната станция.

В същото време по последни данни Перник има вода до април при сегашното състояние на яз. "Студена". След валежите в последните дни във водоема постъпвали малко по-големи количества вода и това давало известен оптимизъм.

Станислав Владимиров присъства на извънредното заседание на Столичния общински съвет, на което беше разрешено да се пусне вода от София за бедстващия град. Сн. БГНЕС

Владимиров каза още, че остава рискът от зараза на питейната вода на Перник заради проблемите с ВиК системата на града и смесването на отпадни и питейни води. Според него спешните ѝ ремонти, за да се предотврати това, трябва да започнат след приключване на ускорените процедури по избор на изпълнител.

Парите за това се осигуряват от правителството. Кметът на София Йорданка Фандъкова за пореден път заяви, че риск за водата на столицата няма, а гаранцията за това идва от поставянето на спирателен кран в началото на водопровода за Перник, който ще се контролира от "Софийска вода".

Той ще се затваря при риск за водния баланс на столицата.

Държавата гарантирала, че Перник ще плаща

Водата от яз. "Бели Искър" през София за Перник ще се плаща от "ВиК Перник", на "Софийска вода" по цена, която Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да определи на следващ етап. Според БСП съществува риск пернишкото дружество да не може да погасява задълженията си заради лошото си финансово състояние, а това да доведе до допълнителни разходи за "Софийска вода" и в крайна сметка да се отрази на цената на водата за столичани. Затова по настояване на общинския съветник от левицата Милка Христова беше прието всяка седмица ВиК концесионерът да дава информация на общината какви са дължимите и платените суми за доставките на вода за Перник.

Кметът на Перник Станислав Владимиров, както и кметът на София Йорданка Фандъкова обявиха, че Министерството на регионалното развитие като принципал на пернишкото водно дружество ще гарантира, че то ще си плаща сметките към "Софийска вода".

Виновни и отговорни

Другият спорен въпрос по време на заседанието на общинарите беше кой носи отговорността за кризата в Перник и за евентуален провал и щети и за София при решаването ѝ.

"Солидарни сме с гражданите на Перник, но искахме ясни заявки от конкретни лица в държавата, които да носят отговорност. Не получихме такива. Разписахме празен лист на Фандъкова и на министрите. Отговорността за бъдещето е тяхна", обяви след гласуването председателят на групата на "Демократична България" Методи Лалов. Той добави, че не е ясно дали спешният проект за Перник ще се изпълни в срок и дали ще струва 25 млн. лева.

Част от групата на "Демократична България" - Веселин Калановски, Борислав Игнатов и Методи Лалов (от ляво на дясно). Сн. БГНЕС

"Имаме политическа криза, а не водна. Няма значение дали някой от властта се прави на злия наказателен отряд и арестува министри и шефове на ВиК, а другият се прави на спасител", коментира независимият общинар Борис Бонев от "Спаси София". Той също смята, че за проекта няма цена, няма и гаранции за водата на София.

Той припомни, че проблемите с водоснабдяването на Перник са се появили още преди изборите, но мерки не са взети заради вота, а сега за решаването на проблема се плащат пари от държавния бюджет. "Някой си реши да придобие един град и ни отръска с поне 30 млн. лева. ГЕРБ да платят от партийната си субсидия тези пари", коментира Бонев. Добави, че парите не са, за да се реши проблемът с водния режим на Перник, а за да има воден режим. "Не искам да съм част от африканско племе, което се моли за дъжд", каза още той.

Борис Бонев (вдясно). Сн. БГНЕС

"Да ви поздравя за гениалния политически ход, че ще подкрепите решението на хуманитарната криза, но няма да носите отговорност", коментира председателят на общинския съвет Елен Герджиков (ГЕРБ).

Нещо за София

В замяна на осигуряването на вода за Перник държавата трябва да осигури средства за водни проекти, засягащи София. Единият е спешният ремонт на стената на яз. "Бели Искър", за който се говори от години. Фандъкова обяви, че работата по него ще започне още тази година.

За другия проект - връзка между водопроводите от яз. "Искър" и яз. "Бели Искър", която да осигурява вода за южните квартали на града при ремонт или авария на Рилския водопровод, се работело от 2 години. "Използвах случая да поискам пари за това от държавата", коментира Фандъкова.

Йорданка Фандъкова обяви, че като кмет носи лична отговорност в този случай и за управлението на града по принцип. Добави, че риск за водата на София няма. Сн. БГНЕС

Тя се ядоса на твърденията на общинската съветничка от "Демократична България" Грети Стефанова, че водата в предложения от Фандъкова като алтернативен водоизточник за София - яз. "Огняново", е радиоактивна. "За "Огняново" неколкократно заявих, че съм възложила проучвания. Това не означава, че строителството ще започне утре. Никой няма да си позволи компромис със здравето на хората. Това по повод твърденията, че утре започваме да снабдяваме София с радиоактивна вода", коментира Фандъкова.

От уточнения на "Софийска вода", които изследвали водата в язовира, се разбра, че тя е с добро качество, но не е изследвана за радиоактивност.

mediapool.bg