Кламер БГ - Новини: София: Санкционирането на съдия Андон Миталов не е срещу българските интереси

София: Санкционирането на съдия Андон Миталов не е срещу българските интереси

България

|
Четв, 06 Фев 2020г. 14:58ч.
София: Санкционирането на съдия Андон Миталов не е срещу българските интереси

Премиерът Бойко Борисов коментира, че "не е изненадан" от решението на САЩ да санкционират спецсъдията Андон Миталов заради корупция, но не се ангажира с оценка.

"Държавният департамент е решил, не дава визи. Когато аз бях главен секретар, главният прокурор и вътрешният министър нямаха визи за САЩ", каза Борисов пред журналисти в Брюксел.

Премиерът не уточни кого визира, но вероятно това са бившият вътрешен министър Румен Петков и някогашният главен прокурор Никола Филчев. Докато Борисов бе главен секретар на МВР, вътрешен министър беше и Георги Петканов.

"Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси и може би оттам е тръгнала цялата работа. Нито искам да знам, нито да коментирам. Едното е работа на САЩ, другото е решение на български съдия - той е независим, така е решил", добави премиерът.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева от своя страна посочи, че по оценка на МВнР "това в никакъв случай не е срещу интересите на България".

"Борбата с корупцията е основен наш приоритет. След като са обявили името, това означава, че американските власти са имали достатъчно данни за извършване на тези действия, сега на ход са и българските власти", посочи Захариева.

САЩ не са представили публично доказателства и едва ли ще го направят, въпреки че Съдийската колегия на ВСС обяви, че ще поиска информация от всички възможни източници.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви, че "Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България" и затова няма да бъде допускан в САЩ. Той е съдията, който пусна обвиняемия в шпионаж в полза на Москва председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува за Москва, където бе награден с орден от руския президент Доналд Тръмп.

Казусът бе част и от разговора на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп миналата година.

Искането до ОАЕ за екстрадиция на Божков още се подготвя

Захариева съобщи, че в момента се подготвя и искането до Обединените арабски емирства за екстрадицията на бизнесмена Васил Божков.

"Подготвя се искане в момента и то, предвид това, че няма такова споразумение, трябва да е внимателно подготвено. Не случайно колегите от прокуратурата го готвят внимателно. От Министерството на правосъдието по дипломатически път се изпраща през нашите представителства до компетентните власти в ОАЕ. Това е процедурата. Чакаме. Може днес да е дошло", допълни министърът.

"Прекрасни са ни отношенията със Саудитска Арабия, с Обединените арабски емирства", допълни от своя страна премиерът Бойко Борисов.

ЕС следи спазването на върховенството на закона в Сърбия

Захариева се спря и на коментара на главния прокурор Иван Гешев, че Русия пази подсъдимия банкер Цветан Василев с помощта на сръбската държава. От прокуратурата съобщиха, че Гешев е сезирал и европейските институции.

"Предполагам, че главният прокурор е неособено доволен от възпрепятстването на извършването на разследването. Българската държава ще продължи да настоява и ще подпомага и нашата прокуратура в този случай", каза тя.

Попитана дали писмото на главния прокурор може да попречи на преговорния процес със Сърбия, Захариева отбеляза, че в процедурата по преговорите за членство на всяка една от държавите изключително важно място се отрежда на върховенството на правото и това не е новост.

По думите й върховенството на правото, правата на човека и на малцинствата се следят много внимателно по отношение на всички държави в преговори.

mediapool.bg