Кламер БГ - Новини: "Софийски имоти" се лишава от апетитен терен заради заменка

"Софийски имоти" се лишава от апетитен терен заради заменка

България

|
Четв, 31 Ян 2019г. 18:50ч.
"Софийски имоти" се лишава от апетитен терен заради заменка

Столичният общински съвет одобри набързо и без дебати поредната сделка с частен инвеститор, която заобикаля забраната за заменки на имоти.

С 40 гласа "за", 1 "против" и 2 "въздържал се" общинарите решиха общинското дружество "Софийски имоти" да дари на частната фирма "БЛД 44" свой терен от 5.8 дка близо до парка "Възраждане" и "Мол София". В замяна частното дружество дарява на общинското свой имот от 2 дка в кв. "Лозенец" и сумата от 2.89 млн. лева.

Мотивът за сделката е да се спре построяването на жилищна сграда на имота в "Лозенец", който на практика е в двора на 139-о училище "Захарий Круша". Срещу инвестиционното намерение на собственика "БЛД 44" преди две години имаше протести от страна на родители и живеещи наоколо.

В името на обществения интерес общинарите решиха да лишат "Софийски имоти" от един от апетитните му активи. В същото време дружеството ще трябва да даде за общественото благо дареният му имот в "Лозенец", тъй като крайната цел е той да бъде предоставен на училището. Така за дружеството може да остане само сумата от доплащането - 2.89 млн. лева. Общинската фирма обаче е заплашена от плащане на данъци и връщане на ДДС по сделката, ако предостави терена в "Лозенец" безвъзмездно на училището.

Оцени това

Сделката за замяна е по предложение на кмета на "Лозенец" Любомир Дреков и на общинския съветник Борислав Борисов (ГЕРБ). Подготовката тече от доста време. Тя премина през промени на устройствения план на общинския имот по искане на бъдещия му собственик. Така от терен за поликлиника и учебен център, той беше отреден за жилищно строителство. Според оценките на него могат да бъдат направени сгради с над 20 хил. кв. метра разгърната застроена площ. Общинският терен е оценен на почти 12.14 млн. лева или 1071 евро на кв метър. В крайното решение стойността му беше завишена със 70 000 лева по предложение на БСП.

Общинският терен във "Възраждане" (мястото с паркирани коли) може да бъде застроен с около 20 000 кв. метра разгърната площ.

Частният имот от 2 дка, в който има и сграда от 740 кв. метра разгърната застроена площ, се оценява на 9.948 млн. лева или 2566 евро на кв. метър. Според оценката той може да бъде застроен с близо 7000 кв. метра. Интересното е, че настоящият собственик на терена го е купил за 3.765 млн. лева без ДДС.

Върху терена в "Лозенец" в момента има построена сграда (назъбената постройка от изображението).

Компанията "БЛД 44" е част от групата на строителното дружество "БЛД". В управата на дружеството е Христо Илиев. Неговата сестра е жена на областния управител на София-град Николай Пехливанов.

Пехливанов трябва да контролира законността на актовете на Столичния общински съвет, включително и на бъдещата замяна на терена на "БЛД 44".

Това не е първата сделка на общината с фирма на роднина на Пехливанов. През лятото на миналата година съветниците решиха да заменят общински терен в "Младост 4" за имот на дружество, чиито краен собственик беше Янко Пехливанов - баща на областния управител. Този парцел беше даден срещу придобиването на имот в "Младост 1", за чието застрояване имало постъпили много жалби.

Седем пъти

Друго решение по заменка между общината и частен инвеститор обаче не успя да мине за пореден път през общинския съвет. След като в средата на лятото общинарите одобриха от петия път замяна на частен имот в "Слатина" за два общински терена в "Лозенец" и в "Подуяне", сега те трябваше да поправят решението си, за да може сделката да бъде приключена.

Размяната на терени по модела на насрещните дарения е с фирмата "Агора-Ин" на арх. Венцислав Дучев и се наложи, след като той срещна сериозен отпор от живеещите около имота му хора срещу планираното от него застрояване с жилищна сграда.

В четвъртък общинарите трябваше да поправят решението си от лятото на миналата година, а редакциите бяха определени като технически. Те включваха намаление на площта на частния терен със 120 кв. метра, тъй като се оказало, че върху тях права има ЧЕЗ, които трябвало да строят трафопост. Промени има и в площта на общинските имоти - увеличение с по 10 и 20 кв. метра. Със 70 000 лева нагоре трябваше да се вдигне и доплащането от "Агора-Ин" заради разликата в оценките на даряваните имоти.

Техническите промени обаче не успяха да съберат нужното квалифицирано мнозинство. Това на практика спира сделката за момента. Общинският съвет явно ще се занимава с казуса поне още веднъж, с което гласуванията по него ще станат седем.

mediapool.bg