Кламер БГ - Новини: Горанов слага свои хора в новото ръководство на тотото

Горанов слага свои хора в новото ръководство на тотото

България

|
Пет, 28 Фев 2020г. 14:21ч.
Горанов слага свои хора в новото ръководство на тотото

Ръководството на Българския спортен тотализатор е изцяло сменено, обяви в петък пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов.

"Сменени са всички членове на управителния съвет. Предстои сключването на договорите за управление с новото ръководство на Българския спортен тотализатор и вписване (БСТ)", каза министърът.

Въпреки че рокадата бе анонсирана от Горанов, тотализаторът по закон е отговорност на спортното министерство и смяната е станала със заповед на министър Красен Кралев.

"Доколкото ми е известно, има двама членове на управителния съвет, които в миналото са известни като успешни футболисти. Има двама експерти от Министерство на финансите - директорът на дирекция "Данъчна политика" Людмила Петкова и началник на отдел в дирекция "Данъчна политика". За директор на дружеството е предложен висш експерт от "Информационно обслужване", каза Горанов.

По-късно спортното министерство уточни, че новият изпълнителен директор се казва Любомир Стефанов Петров. Досега е оглавявал дирекцията за търгове и процедури в "Информационно обслужване", а преди това е работил в "Телелинк".

Освен Людмила Петкова от МФ в управата на тотото влиза и Валентин Точев от същата данъчна дирекция. Единият от спортистите в новия управителен съвет е бившият футболист от "Левски" Христо Йовов, който бе кандидат на ГЕРБ за кмет на Своге. Другият е Гошо Гинчев.

Новият управителен съвет ще довърши мандата на досегашния, който изтича на 25 ноември 2020 г.

На въпрос кое е наложило смяната, министър Горанов уточни, че преценката на министъра на спорта е, че е необходима нова свежа управленска мощ.

Рокадата бе очаквана след въвеждането на държавен монопол върху лотарийните игри с промени в Закона за хазарта, довели до закриването на частните лотарии.

Досегашният директор на тотализатора Дамян Дамянов даде само едно инервю след промените, от което стана ясно, че новата ситуация е неочаквана за тотализатора и тепърва той ще избистря стратегията си. Въпреки че ще загуби поста на изпълнителен директор, Дамянов ще остане в тотализатора като консултант.

Занапред тотото ще може да продава лотарийни билети само в свои или наети пунктове, специално обозначени за целта и работещи с персонал на БСТ. От думите на Дамян Дамянов стана ясно, че няма как държавният тотализатор да развие лотарийните игри до мащабите на частните компании, но не е ясно дали новото ръководство няма да си постави по-амбициозни цели.

mediapool.bg