Кламер БГ - Новини: Случаят "Полфрийман" е напът да предизвика дипломатически скандал

Случаят "Полфрийман" е напът да предизвика дипломатически скандал

България

|
Ср, 09 Окт 2019г. 14:45ч.
Случаят "Полфрийман" е напът да предизвика дипломатически скандал

Случаят "Полфрийман" е напът да предизвика дипломатически скандал между България и Австралия. Причината – австралийското външно министерство твърди, че българската държава е разпространила манипулативно съобщение за срещата между правосъдния министър Данаил Кирилов и австралийския дипломат Джон Филп. Двамата се срещнаха във вторник следобед, а малко по-късно пресцентърът на ведомството разпространи съобщение, в което управляващият австралийското посолство в Атина бе цитиран да казва:

"Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството".

"Г-н Филп не е изрекъл цитираните думи. Той е посочил множество притеснения, включително и че външният натиск може да реши изхода на делото, което, както вече бе посочено, сериозно притеснява Австралия", заяви в сряда говорител на австралийското външно министерство, цитиран от "Сидни Морнинг Херълд".

Според австралийското министерство изказването на Филп е било в пълен унисон с изразената от техния министър Марис Пейн позиция. Преди седмица тя заяви, че има "неюридически причини" Полфрийман да бъде държан в затвора.

В изявлението си говорителят на австралийското външно министерство е посочил, че Филп е повдигнал пред Кирилов въпроси за основанията за задържането на Полфрийман. Австралийската страна твърди, че аргументите са неясни.

Подобен разговор не бе цитиран в съобщението на правосъдното министерство. В него бе посочено само, че Кирилов е заявил, че вярва в независимостта на българския съд, а Филп – че делото се развива според законодателството. Часове по-късно министърът коментира срещата, но отново спомена, че двамата са говорили как Полфрийман имал издадени лични документи, които ще му бъдат връчени, след като делото окончателно приключи.

Засега от правосъдното министерство няма реакция.

В момента Полфрийман се намира в центъра за бежанци на МВР в Бусманци. Той бе задържан, след като Софийският апелативен съд го освободи предсрочно от затвора, където излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов в София през 2007 г. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Върховният касационен съд да спре освобождаването и да върне делото за ново разглеждане. Към момента няма произнасяне по това искане.

Наред с обвиненията от австралийската страна казусът "Полфрийман" влезе и в дневния ред на международната правозащитна организация "Хюман Райтс Уоч". От там призоваха България да обясни защо държи австралиеца затворен, след като е освободен предсрочно от затвора.

"Полфрийман бе освободен от затвора с окончателно съдебно решение, което не подлежи на обжалване. Той има паспорт и самолетен билет. Австралия настоява да бъде върнат. Защо тогава е затворен?", пита се в изявление на организацията.

mediapool.bg