Кламер БГ - Новини: След ремонт бул. "Константин Величков" е в дупки, Фандъкова не вижда дефект

След ремонт бул. "Константин Величков" е в дупки, Фандъкова не вижда дефект

България

|
Ср, 28 Окт 2020г. 15:33ч.
След ремонт бул. "Константин Величков" е в дупки, Фандъкова не вижда дефект

Дупки, пропадания, пукнатини на асфалта в трамвайното трасе по столичния бул. "Константин Величков". Такава е картината на важната за София пътна артерия само година след ремонта й, осъществен за 1.5 млн. лв. За ситуацията алармира в сряда независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София", който преди това е отправил питане до кмета на София Йорданка Фандъкова. Парадоксалното е, че Фандъкова е отговорила, че проверка не е установила дефекти. А абсурдът става още по-голям, защото въпросите към нея били изпратени през април, а отговор дошъл след 6 месеца, през октомври, каза Бонев пред Mediapool.

Бонев: За Фандъкова няма дефекти

"Получих скандален отговор от г-жа Фандъкова. Не само, че нито един документ не ми беше предоставен, каквото задължение има кметът по закон, но в отговора си, г-жа Фандъкова твърди, че "всички дефекти и проблеми, констатирани по време на строителството, са отстранени от изпълнителя. Констатираните гаранционни дефекти също са отстранявани от изпълнителя", посочи Бонев. Той дори приложи в профила на "Спаси София" във фейсбук и факсимиле от отговора на столичния кмет.

Бонев е категоричен, че това не е вярно и прилага снимки, от които ясно личи, че дефектите са по цялото трасе и те не са отстранени. "На практика кметът лъже в официален, подписан от нея, документ и това е недопустимо." уточнява Борис Бонев.

Той разказа пред Mediapool, че е изпратил запитването до Фандъкова на 10 април, а отговор е пристигнал на 7 октомври. "Забавянето е 6 месеца. По закон кметът е длъжен да отговаря на въпроси на общински съветници в рамките до следващото заседание на Общинския съвет, а ако въпросът изисква проверка - в рамките на месец. Затова изпратих писмо и на председателя на Столичния общински съвет да се спазва срока", разказа още той.

Общинското "Софинвест" - изпълнител на злополучния ремонт

Изграждането на споделеното трамвайно и автобусно трасе по бул. "Константин Величков" в участъка от бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" до бул. "Сливница" бе шумно посочвано като експериментално въвеждане на нова организация на движението. То е започнато от консорциум ДЗЗД "Амфисия" през 2015 г. През 2018 г. консорциумът е отстранен заради установено полагане на некачествена настилка, твърдят от Столична община. За извършени дейности консорциумът е получил 232 446. 96 лв. Мигновено след това ремонтът директно е възложен на общинското дружество "Софинвест", което е получило над 1.1 млн. лв.

"Ремонтът беше просрочен многократно и той бе завършен една година по-късно. Преди ремонта официално внесохме становище за подобряване на проекта, а по време на строителството му многократно сигнализирахме за лоши практики и призовахме общината да предприеме незабавни мерки, за да се предотврати поредният некачествен ремонт. Управляващите не се вслушаха в нито един призив и сега резултатите са повече от видими." каза още Бонев.

"Всеки нормален кмет щеше да потърси лична отговорност от ръководената от него администрация при такъв провал. Фандъкова обаче не реагира. Затова твърдя, че управлението на общината е прогнило от некомпетентност и корупция.", заключава той.

mediapool.bg