Кламер БГ - Новини: След протеста, ГЕРБ ще търси ефективно управление на защитените зони

След протеста, ГЕРБ ще търси ефективно управление на защитените зони

България

|
Пет, 26 Юни 2020г. 17:28ч.
След протеста, ГЕРБ ще търси ефективно управление на защитените зони

ГЕРБ реши да тушира протестите на природозащитниците срещу готвените поправки м управлението на българските зони от европейската екомрежа "Натура-200" с насрочена за вторник в парламента кръгла маса, на която между двете четения на Закона за биологичното разнообразие ще се търси ефективният начин за управление не само на терените от тази мрежа, но и на защитените територии като цяло. Това стана ясно от изявление на председателя на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева пред журналисти в петък, направено пред партийната централа на ГЕРБ.

Тя обяви още, че партията на Бойко Борисов няма да подкрепи внесените поправки за Натура-зоните от лидера на НФСБ и съпредседател на коалиционния партньор на управляващите "Обединените

патриоти" Валери Симеонов. Той и депутатите вносители били предупредени за това решение на ГЕРБ.

Декларираната от ГЕРБ диалогичност идва ден след като хиляди се събраха на протест в София срещу планираните поправки. Демонстрации имаше и в редица градове като Бургас, Варна, Благоевград, Пазарджик и други.

Василева информира, че във вторник ще бъдат поканени на дискусия вносителите на поправките, представители на научна общност, граждански и бизнес организации, собственици на земи в защитени територии.

По думите й целта да е се отговори на притесненията на обществеността, а в разговорите по темата в работната група в комисията да се постигне консенсус по окончателните поправки, относно мрежата "Натура 2000".

" Важна е тази стъпка за повишаване на административния капацитет и отговорност на централно и регионално ниво", защити все пак Василева намерението на правителството да създаде регионални звена, които да решават за режимите и управлението на зоните от "Натура-2000". Аргументът на управляващите е, че местната власт и общност – особено, когато зона от мрежата е на територията на няколко общини, трябва да участва в по-голяма степен в решенията за мерките и начина на управление на терените.

Притесненията на природозащитниците обаче са, че местни бизнес лобита могат да надделяват над интересите на останалите и да навредят на биоразнообразието в зоните.

"За ГЕРб е изключително важно да се заложи на научния подход при управлението на натура зоните. Това е духът на екозаконодателството - да се опира на научните данни и анализи. Държим на общо съгласие по тази толкова важна тема", обяви Василева.

"От хода на разговорите в работната група и възможността за консенсус зависи окончателното ни становище по законопроекта", каза още председателят на екокомисията в Народното събрание.

Тя декларира, че намаляването на обхвата на натура въобще не е предмет на закона, а управлението на мрежата. "Не подкрепяме и няма да подкрепим предложения за намаляване на обхвата на мрежата", обяви Василева.

mediapool.bg