Кламер БГ - Новини: След пробива в НАП забраняват на лекарите да гледат филми и слушат музика на служебните компютри

След пробива в НАП забраняват на лекарите да гледат филми и слушат музика на служебните компютри

България

|
Пет, 02 Авг 2019г. 16:22ч.
След пробива в НАП забраняват на лекарите да гледат филми и слушат музика на служебните компютри

На лекарите в болниците да бъде забранено посещаване на страници, несвързани с работата им от служебните компютри, както и слушането на музика и гледането на филми и видеа и инсталирането на неодобрен от ръководството софтуер. Това са част от мерките за сигурност които Столичната регионалзна здравна инспекция е разпоредила на директорите на болници във връзка с пробивите в сигурността и изтичане иа информация от системите на НАП. С писмото директорите на болници са информирани за необходимостта от неотложни мерки за подобряване на информационната сигурност.

Забраната включва още иползване на собствени запаметяващи устройства и нерегламентирана промяна в конфигурациите на компютрите.

На болничните директори е възложено да се провери каква организация е създадена за осигуряване на защита на информацията, какви правила са въведени и кой отговаря за спазването им. Разпоредена е и инвентаризация на всички материални активи, свързани с обработката на болничната информация.

В инструкциите е записано също да се сменят всички пароли за достъп – до компютрите и програмите, а новите пароли да бьдат с минимална дължина 8 символа, големи и малки букви, цифри и символи.

Особено внимание трябва да се обърне върху антивирусната защита и специално да се обучат служителите как да реагират при съобщение за вирусна атака, пише още в инструкциите на РЗИ. Специално внимание трябва да се обърне на служителите за работата с електронната поща - да не се отварят писма от непознати адресати, със съмнително и неясно съдържание и т.н.

mediapool.bg