Кламер БГ - Новини: След извънредното положение: Какви ще са мерките и глобите за нарушаването им

След извънредното положение: Какви ще са мерките и глобите за нарушаването им

България

|
Вт, 12 Май 2020г. 20:00ч.
След извънредното положение: Какви ще са мерките и глобите за нарушаването им

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за здравето, целящи да се продължи действието на икономическите, здравни и социални мери, наложени заради коронавируса. Санкциите за неспазването на ограниченията остават в сила и след 13 май.

Ако мерките не се спазват, пак ще има глоби, както досега. При неспазването им санкцията ще е от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Глобата за нарушаване на задължителната карантина ще е 5000 лв.

Поправките предвиждат и след края на извънредното положение на задължителна изолация да подлежат болните от Covid-19, техните контактни лица и влезлите в страната. Така мярката, която съществуваше и досега, ще продължи да действа.

С измененията се въвежда и възможността да се обявява "извънредна епидемична обстановка", която няма ясно определен срок по закон. Това означава, че такава обстановка може да се обяви и за седмица и за година или повече, защото в закона е записано само "определен период от време" за налагането ѝ.

Противоконституционно или не

Очаквано и в пленарната зала се зароди дебат дали произтичащите от "извънредната епидемична обстановка“ възможности за ограничаване на правата на хората са противоконституционни. Причината – според конституцията ограничаване на основни човешки права може да има само в условията на военно или друго извънредно положение. В същото време със законопроекта се позволява здравният министър временно да ограничава движението на територията на страната, както и да забранява влизане в България на граждани на други държави, с изключение на гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас, както и членовете на техните семейства.

Социалистите за пореден път изказаха опасенията си, че приетите 8 критерия за въвеждане на "извънредна епидемична обставновка" са твърде общи и неясни.

"Това, което се предлага за възможност за създаване на критерии от 8 точки, които може да се приемат мерки при наличие на само някои от тях", каза по време на дебата прф. Георги Михайлов от БСП по време на дебата.

ДПС също подкрепиха притесненията на БСП и поискаха управляващите да обяснят откъде са взели идеята за точките. Нигяр Джафер намекна, че в предложението има противоконституционен елемент.

От ГЕРБ отговориха, че точките се основават на критерии на СЗО. Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова подчерта, че те важат само определени болести, които са разписани в Закона за здравето, а те са: холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, Covid-19 и туберкулоза с бацилоотделяне.

Дариткова обаче не отговори на обвиненията, че поправките може да се окажат противоконституционни.

"Въпросът е какво следва от това, че е обявена проивоепидемична обстановка? И следва нещо, което е противоконституционно – министърът на здравеопазването със заповед ограничава правата на хората. Защо е противоконституционно – това трябва да става с извънредно положение и закон за него", каза Крум Зарков от БСП.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов отхвърли обвиненията за противоконституционност. "Противоконституционно ли е това? Не, категорично не. Защото сега 20 години не беше противозаконно тази компетентност да бъде на министъра на здравеопазването", каза той и добави, че от от 2004 година в Закона за здравето е записано, че министъра на здравеопазването има право да въвежда противоепидемични мерки.

Преди това ГЕРБ и БСП спориха дали коронавирусcj трябва да е сред изредените в Закона за здравето болести, за които се налага задължителна карантина на заболелите и контактните им лица. Според социалистите това не бе необходимо, но в крайна сметка бе прието предложението на управляващите.

Без обществени поръчки и за транспорта на медицински консумативи

Окончателно бе прието, че още два месеца ще може да не се обявяват обществени поръчки при закупуване на медицински изделия, медицинска и лабораторна апаратура, необходими за диагностика и лечение на заразените пациенти, консумативите за тях, както и дейности, свързани с внедряването им.

Не е нужно да се обявяват поръчки и за дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения.

Освен това бе прието, че още два месеца може да няма поръчки за транспортирането и на медицинските консумативи и за медицинските отпадъци. Досега това не бе включено в закона за извънредното положение,

променян сега през закона за здравето, за да може част от мерките заложени в него да продължат да действат и след 13 май.

Подпомагане на чартърите

ВМРО и ДПС искаха да има държавна подкрепа за чартърни полети до България. Официално участващата във властта партия на вицепремиера Красимир Каракачанов предлагаха по 6 000 евро за всеки полет . Движението доразви идеята и предложи държавата да плаща по 35 евро на пътник, който идва в България на почивка. ВМРО приеха идеята. В крайна сметка Красимир Ципов от ГЕРБ предложи субсидията да е 35 евро на седалка и да важи само за хора, които ще почиват в България и само за чартъри, в които има над 100 човека.

Бяха приети още редица предложения, включително туроператорите да могат да възстановят парите за непровели се екскурзии до една година, концесионните такси да бъдат намалени или изобщо. Цените на шезлонгите и чадърите пък ще трябва да са намалени с не по-малко от 50 на сто от цените за сезон 2019 г. или от максималните по съответния договор. При нарушение глобата е до 50 хил. лв., а при повторно - до 100 хил.

Друг приет текст бе тази година строителството по морето да бъде разрешено с месец повече – до 15 юни, а не до 15 май, както е по принцип.

Още 2 месеца, до 15 юни ще важат и редица от мерките, които бяха заложени в закона за извънредното положение. Такива са забраните за запори и за публичните продани, възможността откритите съдебните заседания да се водят онлайн, както и възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора.

Мнозинството даде възможност безработни, които получават социални помощи и не са включени в програми за заетост, да могат да работят в земеделието не повече от 120 дни, но това време няма да се признава за трудов стаж.

Депутатите от БСП бяха против и нарекоха идеята "трудова повинност".

Бе прието още, че Агенцията по заетостта ще превежда в следващите 6 месеца компенсация от 290 лв. на "определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване, съгласно критерии и условия, определени с акт на Министерския съвет".

Мнозинството отхвърли идеята на БСП родители или осиновители да имат право на допълнителни 20 дни платен отпуск. Предложението беше на Дора Янкова, която предлагаше единият родители или осиновител да има право да се възползва от мярката. Друго неприето предложение на социалистите беше ДДС за храни и лекарства да бъде намален от 20 на 9 на сто.

Покрай поправките заради коронавируса бяха приети и поправки, които затягат контрола на данъчните складове. "Лукойл" предварително обяви, че заради измененията може да спре работа.

mediapool.bg