Кламер БГ - Новини: След бурята в София – над 750 сигнала за наводнени улици, подлези, жилища, болници

След бурята в София – над 750 сигнала за наводнени улици, подлези, жилища, болници

България

|
Вт, 07 Юли 2020г. 12:23ч.
След бурята в София – над 750 сигнала за наводнени улици, подлези, жилища, болници

Наводнени улици, подлези, приземни етажи, мазета, болници. Това са част от резултатите от бурята, разразила се над София в понеделник вечерта. Над 750 сигнала са получени от Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за оказване на помощ след пороя, съобщиха от МВР.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология в столицата са се излели между 50 и 60 литра на кв. метър дъжд. В някои от кварталите количеството вода е било над 100 литра на кв. метър. На места удари и градушка.

Най-сериозно беше положението в южните квартали, както и в центъра.

Във вторник към обяд отстраняването на щетите продължава. С часове е затворен транспортният тунел при Лъвов мост, който беше покрит с вода. Във вторник вечер наводнен беше и тунелът при НДК, транспортният тунел при ул. "Житница" и бул. "Цар Борис III", този при гара "Подуяне" както и четири станции на метрото и пешеходни подлези.

Един от пешеходните подлези на бул. "България" е хотънал в кал след пороя от понеделник вечер. Снимката е публикувана от Яна Иванова във фейсбук групата "Видяно в София".

Перловската река излезе от коритото си в района на Военна академия и спря временно движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Владайската пък преля в района на "Орландовци" и кв. "Бенковски".

Един човек е леко пострадал, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Причината е паднал покрив на магазин на бул. "България", той е бил засегнат от мълния.

От общината бързат да почистят шахтите на канализацията след дъжда, за да не създават проблеми при очакваните дъждове днес. Спрени са и асансьори и ескалатори в метрото, за да се провери дали не са пострадали от водата.

Наводненията на инфраструктурата спряха част от линиите на градския транспорт в понеделник вечер. Във вторник все още проблеми има по маршрута на линия 63, която се дивжи по ул. "Пушкин".

Наводнение в метростанцията при НДК. Снимката е пусната от Илия Темелков във Фейсбук.

И към момента екипи на Столичната община и на пожарната отводняват улици в кварталите "Красна поляна" и "Манастирски ливади", информира Фандъкова.

Все още части от столицата са без ток.

Екипи на пожарната отводняваха във вторник приземни етажи на болница "Надежда" и на театър "Сълза и смях", каза директорът на Столичната пожарна главен комисар Веселин Гетов. Той добави, че проблеми е имало и в сутеренните помещения на големите болници като ВМА и "Пирогов".

По наводнените улици и булеварди в града закъсаха десетки коли.

На места в града няма и интернет.

mediapool.bg